Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainoskanavat tarvitsevat näyteikkunansa

Mainostajat arvostavat edelleen pääkanavia, jotka tarjoavat ohjelmistoa melkein ympäri vuorokauden

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Nelonen
Vain elämää -ohjelman viime kaudella toistensa kappaleita tulkitsivat Samuli Edelmann, Vesku Loiri, Paula Koivuniemi, Paula Vesala, Jenni Vartiainen (takana), Elastinen ja Toni Wirtanen.
Vain elämää -ohjelman viime kaudella toistensa kappaleita tulkitsivat Samuli Edelmann, Vesku Loiri, Paula Koivuniemi, Paula Vesala, Jenni Vartiainen (takana), Elastinen ja Toni Wirtanen. Kuva: Nelonen
Televisio
Leena Virtanen

Vilkaisu kaupallisten pääkanavien ohjelmistoon tällä viikolla: MTV3 lähettää taukoamatta ohjelmaa puoli kuudesta puoli kahteen yöllä, Nelonen melkein vuorokauden ympäri.

Tarvitaanko näin paljon lähetystunteja vielä nykyaikana, kun television katselu siirtyy yhä enemmän nettiin ja kaikesta säästetään muutenkin?

Viime viikolla tv-sivuilla julkaistussa jutussa (HS 30. 4.) Ylestä vakuutettiin, että kahden pääkanavan asema tulee pysymään vahvana. Myös kaupallisella puolella uskotaan, että pääkanavat säilyvät entisellään.

"Suomalaisilla katsojilla on erityinen suhde kanavien brändeihin. Kotimaisuuteen luotetaan", MTV:n ohjelmajohtaja Kristiina Werner-Autio sanoo.

Kaupallisella puolella ei seurata vain yleisön valintoja, vaan suuntaa määräävät myös mainostajat. Werner-Autio muistuttaa, että perinteisen television puolella liikkuu satoja miljoonia euroja mainosrahaa.

"Ja mainostajat arvostavat edelleen päivä- ja viikkopeittoa." Eli sitä, että kanavilla on katsojia joka päivä ja kaikkina aikoina.

Ohjelmista ei ole pulaa, ainakaan vielä. Kaupallisten kanavien ohjelmatarjontaa leimaavat pakettisopimukset, joita on menneinä vuosina tehty isojen studioiden, MTV:ssä muun muassa Foxin ja Warnerin kanssa.

Sopimukset alkavat jo olla jäänteitä, mutta niiden myötä kanaville on riittänyt elokuvia ja sarjoja, joilla on voitu tilkitä ohjelmakarttaa.

Studiot ovat pudonneet kehityksen kärryiltä, joten suomalaistenkin kanavien ohjelmisto täyttyy yhdentekevistä amerikkalaistuotannoista, joita uusitaan ja uusitaan.

Nelosen kanavapäällikkö Elina Mustelin kertoo, että heillä isot sopimukset ovat jo päättyneet, mutta niiden vaikutus näkyy vielä ohjelmistossa.

"Enää ei tule tuhatta tuntia tavaraa, joten jatkossa ohjelmiston rakentaminen teettää enemmän työtä", hän arvelee. Kaupallisten kanavien tarjonta tulee olemaan nykyistä enemmän "käsinpoimittua", mutta vielä on aikaista ennustaa, huomaako tavallinen katsoja eroa nykyiseen.

Werner-Autio myöntää, että kanavien lähetysaikaa olisi varaa karsia, ja tulevaisuudessa tarjotaan yhä enemmän räätälöityä ohjelmistoa maksavalle asiakkaalle suoraan.

"Nyt eletään kiinnostavia aikoja. Uusi ja vanha media kulkevat rinnakkain ja tukevat toisiaan. Mediayhtiöissä on otettava kaikki puolet huomioon", Werner-Autio sanoo.

Kaupallisten pääkanavien brändit ovat viime vuosina painottuneet amerikkalaisen tarjonnan sijasta kotimaiseen live-viihteeseen ja suurten yleisöjen ohjelmiin kuten Vain elämää, Voice of Finland, Putous ja Tanssii tähtien kanssa. Samalla ohjelmistojen kotimaisuusaste on noussut tuntuvasti.

Nämä viihdeohjelmat kannattelevat pääkanavien prime time -ohjelmistoa ja sen myötä koko bisnestä. Pienet kanavat täydentävät pakettia.

Nelosen Mustelinin mielestä kanavabrändit ovat aina lupaus jostakin.

"Perinteiset kanavat ovat ikään kuin näyteikkunoita, joiden pitää olla koko ajan auki", hän sanoo.

Mtv
Putouksen kuudes tuotantokausi nähtiin syksyllä 2014.
Putouksen kuudes tuotantokausi nähtiin syksyllä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat