Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska oli rähmällään etelään

Radio ja TV
 
Yle
Natsit valloittivat Kööpenhaminan 9. huhtikuuta 1940.
Natsit valloittivat Kööpenhaminan 9. huhtikuuta 1940. Kuva: Yle
Arvio: dokumenttisarja
Skandinavia Hitlerin otteessa
Skandinavien i Hitlers jerngreb,
Tanska 2015
Ohjaus Kirsten Langkjær Fårup ja
Lone Leegaard
Fem klo 18.30

Peruskoulussa ja lukiossa ei muistini mukaan noussut esiin kovinkaan montaa yksityiskohtaa Tanskan ja Norjan tapahtumista toisen maailmansodan vuosina.

Tietovarastojen aukkoja täyttää sutjakasti tanskalainen dokumenttisarja Skandinavia Hitlerin otteessa. Viidessä puolituntisessa jaksossaan se myös antaa lisävalaistusta ennestään tutummalle Ruotsin tilanteelle sodan puolueettomana osapuolena.

Tuoreelta tuntuvia yksityiskohtia ovat esimerkiksi Norjan kuninkaan Haakon VII:n pako kohti pohjoista ja vapautta, kun saksalaiset hyökkäävät maahan huhtikuussa 1940. Samaan jatkumoon kuuluu Norjassa myöhemmin julistettava radioiden takavarikko, kun Lontooseen päätyneen Haakonin radiopuheet alkavat ärsyttää saksalaismiehittäjiä.

Myös Tanskassa ja Ruotsissa kuninkaat nousevat näkyvään osaan. Kööpenhaminassa ratsastavasta Kristian X:sta tulee itsenäisyyden symboli, ja Ruotsissa Kustaa V ylittää demokraattisen päätöksenteon rajat pyrkiessään lämmittämään suhteita valtakunnankansleri Adolf Hitleriin.

Kotimaansa kaunisteluun tekijät eivät näköjään sorru. Tämänpäiväisessä jaksossa tanskalaisten helposti luovuttamien lentokenttien todetaan auttaneen Saksaa sen hyökätessä Norjaan.

Tanskalaisten myös todetaan olleen rähmällään, kun he antoivat miehittäjille luvan kommunististen maanmiestensä pidätyksiin. Juutalaisten osalta tilanne oli myöhemmin vielä pahempi.

Perisuomalaiseen tapaan kiinnostaa kuulla myös se, mitä Suomesta sanotaan Skandinavian maiden yhteydessä. Ei kovin paljon, eikä kovin tarkasti.

Avausosassa ruotsalaisten kerrotaan olevan huolissaan, kun Saksa on valloittanut Tanskan ja Norjan, ja Suomi on sodassa Neuvostoliiton kanssa.

Etupiirijaosta, joka tehtiin Molotov–Ribbentrop-sopimuksessa, ei puhuta, eikä siitä, että Saksan vyöryessä Skandinavian maihin huhtikuussa 1940 Suomen talvisota oli juuri päättynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat