Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkaus elokuvaan korvensi Orson Wellesin

Radio ja TV
 
Yle
Orson Wellesin syntymän 100-vuotispäivää juhlitaan Teemalla ensin teemaillalla ja huomisesta lähtien Wellesin elokuvien sarjalla.
Orson Wellesin syntymän 100-vuotispäivää juhlitaan Teemalla ensin teemaillalla ja huomisesta lähtien Wellesin elokuvien sarjalla. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Orson Welles – valoa ja varjoa
Orson Welles – autopsie d'une légende, Ranska 2014
Ohjaus Elisabeth Kapnist
Teema klo 23.00

Koko Yhdysvalloissa tuttu nimi Orson Wellesistä (1915–1985) tuli kansan pelästyttäneen ufohyökkäys-kuunnelman Maailmojen sota ansiosta. Welles kutsuttiin Hollywoodiin, missä esikoisohjaus Kansalainen Kane teki hänestä maailmankuulun 25-vuotiaana.

Teemaillan ranskalaisdokumentin Orson Welles – valoa ja varjoa alkupuolella Kansalainen Kanen todetaan olleen paitsi mestariteos myös Wellesin uran myöhempien toistuvien vaikeuksien siemen. Elokuva loukkasi Kane-hahmon esikuvaa lehdistömoguli William Randolph Hearstia ja löi Wellesiin ongelmatapauksen leiman.

Dokumentti on melko silppuinen, ja se sisältää hassuja mitäänsanomattomia fiilistelyjaksoja, mutta toisaalta myös monia otteita Wellesin haastatteluista. Erinomaisen kertovassa puheenvuorossa Welles toteaa, että hän joutui pulaan siinä vaiheessa, kun rakastui elokuvaan.

Sitä hän tuskailee, että 98 prosenttia ajasta on vienyt "hustling", joka on käännetty "hössöttäminen", mutta oikeampi olisi "tuotantorahan haaliminen" tai jopa "huoraaminen".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat