Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeile vanhoja sukupolvikokemuksia

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Puuttuuko elämästäsi yhteenkuuluvuuden tunteita? Ovatko älylaitteiden ruudut pirstoneet luonnollisen laumasi? Oletko niin kuin minä: yksinäinen susi?

Tuleeko kadulla vastaan yhä enemmän tyyppejä, joita et voi ymmärtää, vaikka juttelisitte tunnin? Ajatteletko usein, että tämä ei ole minun internetini? Chattailetko aina samalle kaverille? Oletko siellä missä minä: kuplassa?

Koe vanha sukupolvikokemus! Kuulit oikein. Älä etsi uusia.

Älä mene torille odottamaan jääkiekon mestaruusjuhlia tai väijy teatterissa seuraavaa Kaspar Hauseria. Torilla saatat tulla humalaan ja teatterissa kokea järisyttävän, yksityisen ahaa-elämyksen, joka eristää sinut yhteisöstä entisestään.

Uusi sukupolvikokemus on kokea vanhoja sukupolvikokemuksia. Mene Yle Areenaan. Klikkaa sieltä ruudulle viime vuosituhannen Suomen euroviisukarsintoja ja kytke itsesi osaksi Suomen populaarikulttuurin myyttistä menneisyyttä. Turvallisesti!

Koe pumpulisen myötähäpeän läpi tunteet, joita suomalaiset tunsivat laimentamattomina vuonna 1983, kun Tapani Kansa sanoi himoitsevansa murrrrtomaahiihtoa. Totea, että Ami Aspelundin Fantasiaa-kappaleessa on totisesti sitä jotakin. Tarkista sormet täristen Wikipediasta, montako pistettä biisi sai itse viisuissa. En paljasta sitä tässä!

Katso Youtubesta Pikku Kakkosen vanhoista Morso- ja Narsku-hahmoista tehtyjä kauhukimaroita. Järkyty uudestaan (turvallisesti!) ja muistele, että kyllä pahin kaikista oli kuitenkin Pelle Hermanni.

Ennen kaikkea tyrmisty havaitessasi, että vanhatkin ihmiset ovat joskus olleet nuoria. Koe oivalluksen jälkimaininkina syvää yhteenkuuluvuutta Kekkosen ajan aikuisten, 1980-luvun murrosikäisten ja 1990-luvulla syntyneiden diginatiivien kanssa.

Varoitus! Tässä tunteessa ei ole enää mitään turvallista. Yhtäkkiä kykenet kuvittelemaan Juha Sipilän, Timo Soinin ja Alexander Stubbin teineinä.

Yöllä näet painajaisen, jossa olet samalla yläasteella ja pikkujätkät jakavat koulupihan etupiireihin. Vanhojen sukupolvikokemusten sinussa synnyttämän empatian avulla osaat onneksi ajatella kypsästi: Näinhän on ollut aina. Pojat on poikia.

Sitten tulee aamu.

Juhani Karila juhani.karila@gmail.com
Twitter: @JuhaniKarila
Kirjoittaja ilahtuu 1980-luvun Tapani Kansasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat