Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtori House professori Longhairin jäljillä

Näyttelijä Hugh Laurie rakastui bluesiin jo koululaisena

Radio ja TV
 
Yle
Hugh Laurie esiintyy Queen Mary -laivalla yhdessä The Copper Bottom Bandin kanssa.
Hugh Laurie esiintyy Queen Mary -laivalla yhdessä The Copper Bottom Bandin kanssa. Kuva: Yle
Arvio: musiikkiohjelma
Hugh Laurie: Copper Bottom Blues
Britannia 2013
Teema klo 21.00
Hugh Laurie on the Queen Mary
Britannia 2013
Teema klo 21.50

Toisten tekemien laulujen uskottava tulkitseminen edellyttää näyttelemistä, eläytymistä tekstiin. Laulajiksi pyrkivät ammattinäyttelijät eivät ole kuitenkaan kovin hyvässä huudossa. Vaikka ehkä vähän paremmassa kuin näyttelijöiksi mielivät ammattilaulajat.

Kannattaako pyrkimystään silti selitellä, kuten nyt tekee näyttelijä Hugh Laurie, televisiosarja Housen särmikäs tohtori House?

Keikkailevaksi pianistiksi ja laulajaksi heittäytyneellä Lauriella ei pitäisi olla pahoitteluun suurta syytä ainakaan niiden kykyjen perusteella, joita hän on väläytellyt useissa aikaisemmissa televisiosarjoissa. Silti hän on puolustuskannalla kahdessakin omassa musiikkiohjelmassaan, joita kannattelee jo lapsena syttynyt sammumaton rakkaus afroamerikkalaiseen bluesiin.

Tai ehkä valkoista, keskiluokkaista, yliopistokoulutettua, kuuluisaa ja rikasta brittinäyttelijää vaivaa enemmän tunkeutuminen vieraalle maalle, kulttuuriin, joka ei ole hänen omaansa.

Mutta siihenkään ei Lauriella pitäisi olla syytä. Häntä edeltänyt brittisukupolvi vastasi 1960-luvun sähkökitarasankareineen ehkä viime vuosisadan suurimmasta bluesbuumista. Mutta heistä Laurie ei kuitenkaan aikoinaan innostunut. Kuusivuotiaasta pianoa soittaneen Laurien suurin esikuva on ollut New Orleansissa vaikuttanut omaperäinen pianisti, laulaja ja lauluntekijä Henry Byrd eli Professor Longhair (1918–1980).

Teeman tänään esittämää konserttia Hugh Laurie on the Queen Mary ei olisikaan ilman Professor Longhairia. Eikä edes konserttia pohjustavaa matkadokumenttia Copper Bottom Bluesia, jossa Laurie autoilee New Yorkista Kalifornian Long Beachiin.

Sinne on ankkuroitu hänen pyhiinvaelluskohteensa, hotelliksi ja museoksi muutettu valtameriristeilijä Queen Mary.

Laurie valitsi Queen Maryn kiertueen viimeiseksi konserttipaikaksi juuri siksi, että Professor Longhair teki siellä levyn, joka muutti Laurien elämän. Levy muutti myös itsensä Professor Longhairin elämää.

Veteraani esiintyi Paul McCartneyn Queen Maryllä vuonna 1975 järjestämässä julkkispiirien yksityisjuhlassa ja sai esityksestä julkaistusta konserttilevystä (1978) ansaittua nostetta uralleen, joka tosin katkesi ennenaikaisesti.

Liikuttunut Laurie esittää konsertissa tältä levyltä kaksi kappaletta sekä kaksi muuta Professor Longhairiin henkilöityvää laulua. Toinen on Go To The Mardi Gras, jota hän tarjosi tunnusmusiikiksi jo sketsisarjaan A Bit of Fry & Laurie 1980-luvun lopulla.

Tuolloin Laurie ei saanut esittää New Orleansin karnevaalia ylistävää kappaletta televisiossa, koska korvaukset olisivat olleet BBC:n mukaan liian suuret. Nyt Laurie on House-sarjan ansiosta niin suuri televisiotähti, että rahaa ei tarvitse pihtailla.

Maine ja menestys eivät ole vaikuttaneet Laurieen musiikin rakastajana ja harrastajamuusikkona. Ja hän tietää edelleen rajansa ja rajoituksensa, eikä yritä mahdottomia.

Laurie antaakin runsaasti tilaa kanssamuusikoilleen sekä matkadokumentissa että konsertissa, jossa toisena laulajana tekee vaikutuksen varsinkin Jean McClain.

Kaksi omaa levyä – 2011 ja 2013 – tehneen Laurien olennaisin rooli muusikkona saattaakin olla kulttuurilähettilään, bluesin levittäjän. Tosin itse hän vertaa itseään myymälävarkaaseen, joka ei ole jostain syystä jäänyt vielä kiinni lainvastaisuuksistaan. Odotustensa vastaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat