Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei mitään uutta Napoleonin rintamalta

Radio ja TV
 
Napoleon ratsastaa Sir William Allenin teoksessa Waterloon taistelu 1815.
Napoleon ratsastaa Sir William Allenin teoksessa Waterloon taistelu 1815.
Arvio: historiasarja
Napoleon, Britannia 2014
Ohjaus David Barrie
Teema klo 21.00

Napoleon (1769–1821) ei ole "muodissa" historia-aiheissa, vaikka syytä olisi. Hänen vaikutuksensa Euroopan historiaan ja laajemminkin on valtava, ja kuitenkin muistamme hänen aikakaudestaan lähinnä koulun historiantuntien hokemia. Napoleon on vaikuttanut ratkaisevasti Suomenkin vaiheisiin, sillä Napoleonin takia Ruotsi ajautui sotiin, joiden seurauksena Suomi päätyi Venäjän alaisuuteen.

Suurin syy tietämättömyyteen lienee se, että Napoleonin ajasta on vaikea kertoa kiinnostavasti, koska se oli enimmäkseen pelkkää sotimista ja taisteluita, ja juuri sotahistoria kaipaa kipeästi uusia näkökulmia.

Napoleon on myös äärimmäisen ristiriitainen hahmo: oliko hän aikansa Hitler vai pitäisikö korostaa hänen aikaansaannoksiaan esimerkiksi lainsäädännössä?

BBC:n kolmiosainen sarja ei sekään juuri tarjoa uutta, korkeintaan yksityiskohtia, joita taas tavalliset katsojat tuskin osaavat erottaa. Napoleonista kerrotaan tutussa myyttisessä kehyksessä, jossa sekä aikakauden ydin että Napoleonin henkilö jäävät etäisiksi siitä huolimatta, että hänestä tiedetään loputtomasti anekdootteja ja tarinoita. Häntä ylistetään taitavana sotilaana ja yksittäisiä taisteluita kerrataan huolellisesti.

Kliseisesti taistelukuvauksia "pehmennetään" kuvailemalla Napoleonin avioelämää, ja äänessä on silloin intomielinen naishistorioitsija, kun muut haastateltavat ovat miehiä.

Sarjan toisessa jaksossa kerrotaan Napoleonin keisarikaudesta, ja kolmannessa osassa päädytään viimeiseen Waterloon taisteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat