Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aviomiehet aikovat naimisiin keskenään

Nimekkäiden tekijöiden draamakomediasarjan huumori saisi olla omintakeisempaa ja yllätyksellisempää

Radio ja TV
 
Melissa Moseley Netflix
Netflixin komediasarjan pääosissa ovat eturivin Jane Fonda, Lily Tomlin, Sam Waterston ja Martin Sheen.
Netflixin komediasarjan pääosissa ovat eturivin Jane Fonda, Lily Tomlin, Sam Waterston ja Martin Sheen. Kuva: Melissa Moseley Netflix
Arvio: komediasarja
Grace ja Frankie
Grace and Frankie, USA 2015
Pääkäsikirjoittajat Marta Kauffman, Howard J. Morris
Pääosissa Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterston
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa (netflix.fi)

Netflixin uutuussarja Grace ja Frankie houkuttelee katsomaan kiinnostavilla tekijöillään. Nimekkäiden näyttelijöiden kärkinimi on viime vuosikymmeninä sivuosissa nähty mutta 1970-luvulla kaksikin pääosa-Oscaria voittanut Jane Fonda.

Hän esittää eläkkeelle siirtynyttä yrittäjää Grace Hansonia, jonka avioliitto lakimies Robertin ( Martin Sheen ) kanssa on kestänyt 40 vuotta.

Kutakuinkin yhtä pitkän ajan Robertin yhtiökumppani on ollut Sol Bergstein ( Sam Waterston ). Tämän hippihenkinen terapeuttivaimo Frankie ( Lily Tomlin ) ja Grace eivät voi sietää toisiaan.

Eräänä päivänä Robert ja Sol ilmoittavat vaimoilleen, että heillä on ollut keskenään pitkä rakkaussuhde. Miehet ovat päättäneet mennä naimisiin, nyt kun laki antaa siihen mahdollisuuden.

Hämmentyneet, hylätyt vaimot päätyvät majailemaan avioparien yhdessä omistamalle rantahuvilalle.

Näyttelijöiden ohella kuuluisa on myös sarjaa ideoinut Marta Kauffman (s. 1956), Frendit-menestyssarjan (1994–2004) toinen alullepanija.

Tällä kertaa Kauffmanin kehittelijäkumppanina on työskennellyt Howard J. Morris, humoristisen avioliitto-oppaan Women Are Crazy, Men Are Stupid (Naiset ovat hulluja, miehet tyhmiä, 2009) tekijä.

Frendejä voi pitää malliesimerkkinä sarjasta, jossa hyvä käsikirjoittajatiimi ja osuva näyttelijäkaarti täydensivät toisiaan.
Grace ja Frankie
-sarjassa kumpikaan ei oikein natsaa kohdalleen.

Ensimmäisessä jaksossa draamalliset kohdat erottuvat selvästi parempina kuin koomiset hetket.

Osaltaan tämäkin johdattaa pohtimaan, että Fonda ei yksinkertaisesti ole komedianäyttelijä. Seuraavassa kolmessa osassa ei toisaalta vakuuta draamakaan.

Lily Tomlin puolestaan tunnetaan nimenomaan komediennena, mutta Frankie-hahmon hauskuus kärsii siitä, että tälle ei ole keksitty yllätyksellistä tehtävää tai sanottavaa.

Tavanomaisimmat hippikliseet taidettiin nauraa loppuun jo Dharma ja Greg -sarjassa (1997–2002), jossa lakimies ja hippiperheen tytär rakastuivat.
Gracessa ja Frankiessa
sama konservatiivi–hippi-asetelma on siirretty ikääntyneiden naisten välille, ja sitä on aviomiesten elämän seuraamisen kautta ryyditetty aimo suhauksella homo-teemoja.

Ympäröivän maailman ennakkoluulojen ja epätavallisen avioeron pulmien ohella kolmas kattava teema sarjassa on vanheneminen. Gracen ja Frankien ystävät kuolevat, erilaiset krempat vaivaavat, ja vähän yritetään kommentoida myös nuoremman väestönosan yliolkaista suhtautumista itseään vanhempiin ihmisiin.

Lopulta huomionarvoisinta sarjassa on se, että aviomiehiä näyttelevät vakaissa, maskuliinisissa rooleissa toistuvasti nähdyt Martin Sheen ja Sam Waterston.

Heidänkin osaltaan suurin mielenkiinto kuitenkin kohdistuu yhteiskunnalliseen muutokseen: nykyisin nimekkäät heteromiesnäyttelijät voivat jo uraansa vaarantamatta lähteä esittämään keskenään suukottelevia miehiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat