Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei aina tullut turpiin

Radio ja TV
 
Juhani Tamminen muistelee ottelutapahtumia vuoden 1971 Izvestija-turnauksessa.
Juhani Tamminen muistelee ottelutapahtumia vuoden 1971 Izvestija-turnauksessa.
Arvio: tv-dokumentti
Muisti: Punakoneen kaatajat
Suomi 2015
Ohjaus Riika Nikkarinen
TV1 klo 20.00

Ne, jotka aikoinaan näkivät Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen pelaavan, tietävät, että puhe maaleja liukuhihnalta tehtailevasta ja vastustajan palasiksi jauhavasta punakoneesta ei ole liioittelua. Esimerkiksi vuonna 1970 Suomi hävisi MM-turnauksessa itänaapurille 16–1.

Mutta aina ei tullut turpiin. Puolituntisessa dokumentissa Punakoneen kaatajat muistellaan ottelua, jossa Suomi ensimmäistä kertaa onnistui Neuvostoliiton kukistamisessa, vieläpä Moskovassa paikallisen valtiojohdon silmien alla.

Karmaiseva pettymys on, että vuoden 1971 Izvestija-turnauksen ottelusta ei ole säilynyt minkäänlaista video- tai elokuvamateriaalia. Kohtalaisen hyvin tunnelmat saadaan dokumentissa silti aistittaviksi käyttämällä hyödyksi aikakauden muita arkistofilmejä sekä haastattelemalla paikalla olleita suomalaisia.

Muistelijoihin lukeutuvat muun muassa toimittaja Anssi Kukkonen, kakkosvalmentaja Rauli Virtanen, maalivahti Jorma Valtonen sekä puolustajat Heikki Riihiranta ja Juha Rantasila. Hyökkääjistä ääneen pääsee maalintekijä Juhani " Tami " Tamminen, joka meneillään olevissa MM-kisoissa kommentoi otteluita räikeänvärisissä pikkutakeissaan – myös tänään, kun Suomi kohtaa Venäjän.

Korjaus 12.5.: Dokumentissa haastatellaan Anssi, ei Antero, Kukkosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat