Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ikäraja on 16 eikä 12?

Tv-sarjan ikärajaan vaikuttaa, ketä siinä vedetään turpaan

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
YLE
Šeriffi Dan Anderssen (Richard Dormer) on yksi Fortitude-jännityssarjan päähenkilöistä. Sarjan väkivaltaisimmat jaksot määriteltiin sopimattomiksi alle 16-vuotiaille.
Šeriffi Dan Anderssen (Richard Dormer) on yksi Fortitude-jännityssarjan päähenkilöistä. Sarjan väkivaltaisimmat jaksot määriteltiin sopimattomiksi alle 16-vuotiaille. Kuva: YLE

Hämähäkki, neula, nyrkki sekä naaraan ja uroksen merkit. Nämä symbolit esiintyvät tv-ohjelmien ikärajamerkintöjen yhteydessä. Ne kuvaavat neljää kriteeriä, joilla ikärajat määritellään: ahdistus, huumeet, väkivalta ja seksi.

Mutta miksi juuri näitä neljää teemaa syynätään suurennuslasin kanssa?

"Ikärajojen tarkoitus on suojata lasta mahdollisesti terveyden tai kehityksen kannalta haitallisilta sisällöiltä. Huumeidenkäytön, väkivallan tai seksin näkemisen tv-ohjelmassa voidaan ajatella vaikuttavan tällä tavalla, samoin ahdistusta aiheuttavien ohjelmien", kertoo psykologi, erityisasiantuntija Hanna Happo Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista (Kavi).

Ikäraja-asiat ovat Kavin vastuulla. Virasto kouluttaa luokittelijoita, jotka määrittelevät tv-ohjelmien, elokuvien ja muiden kuvaohjelmien ikärajat.

Ikärajakategorioita on viisi: sallittu, 7, 12, 16 ja 18. Kaviin voi valittaa, jos jonkun ohjelman ikäraja ei tunnu olevan kohdallaan. Mikäli jostakin tv-sarjan jaksosta valitetaan, valituksia tulee Hapon mukaan yleensä yhdestä viiteen.

Silloin tällöin ohjelman sisältö eroaa niin paljon sen tavanomaisista tapahtumista, että valituksia suorastaan vyöryy. Esimerkiksi eräs Salattujen elämien jakso sai satakunta valitusta päivässä.

"Jakso sisälsi vahvoja viittauksia seksuaaliseen väkivaltaan. Se on teema, jota vanhempien on vaikeaa käsitellä lapsensa kanssa. Aihe on omiaan aiheuttamaan ahdistusta. Ei siis ihme, että vanhemmat toivoivat, että ikärajaa nostettaisiin. Näin myös tehtiin."

Sarjoille ei määritellä ikärajaa kokonaisuutena, vaan jokainen jakso luokitellaan erikseen. Esimerkiksi suurin osa brittisarjan Fortitude – ikiroudan kirous jaksoista on saanut ikärajan 16, mutta muutaman jakson ikäraja onkin vain 12.

Kriteerit vaihtelevat: jotkut jaksoista sisältävät huumeidenkäyttöä tai väkivaltaa, jotkut ovat omiaan aiheuttamaan ahdistusta. Sarjassa esiintyvä väkivalta on niin yksityiskohtaista ja realistista, ettei se sovi alle 16-vuotiaille.

Myös sillä, ketä pahoinpidellään, on merkitystä. Mikäli uhri on joku sarjan päähenkilöistä, katsoja samastuu häneen enemmän kuin vieraaseen hahmoon. Se nostaa ikärajaa.

True Blood on hyvä esimerkki siitä, että fantasiahahmoihin kohdistuva väkivalta ei nosta ikärajaa yhtä herkästi kuin ihmishahmoihin. Sitä katsoessaan katsoja pystyy etäännyttämään tapahtuneen paremmin. True Bloodin jaksojen ikärajat ovat 16 tai jopa 12.

Happo kertoo, ettei ikärajaa 7 käytetä huumeidenkäytön osalta.

"Alle kouluikäinen ei oletettavasti ymmärrä huumeista vielä mitään, joten huumeviittauksien kieltäminen heiltä tuntuisi aivan turhalta."

Alastomuus tai kiroilu eivät ole Suomessa ikärajaperusteita toisin kuin Yhdysvalloissa. Niinpä Aatamikin saa etsiä Eevaa alasti ilman, että Kavi siihen puuttuisi.

Seksi sen sijaan on yksi kriteereistä.
Temptation Island Suomi
-sarjan viettelypuheet eivät nostaneet ikärajaa, mutta niiden jaksojen, joissa näytetään suttuisia kuvia pareista klähmimässä toisiaan, ikäraja on 7.

 

Fortitude – ikiroudan kirous TV1:ssä klo 22.00. Temptation Island Suomi Livillä klo 21.00.

Sisältää päihteiden käyttöä.
Sisältää päihteiden käyttöä.
Voi aiheuttaa ahdistusta.
Voi aiheuttaa ahdistusta.
Sisältää väkivaltaa.
Sisältää väkivaltaa.
Sisältää seksiä.
Sisältää seksiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat