Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämäkin kylä on outo vankila

Foxin jännityssarja saa ensi-iltansa samalla kellonlyömällä ympäri maailmaa

Radio ja TV
 
Fox
Matt Dillon (oik.) näyttelee salaisen palvelun agenttia Ethan Burkea, joka päätyy kummalliseen pikkukaupunkiin. Siellä järjestyksestä huolehtii Terrence Howardin esittämä šeriffi Pope.
Matt Dillon (oik.) näyttelee salaisen palvelun agenttia Ethan Burkea, joka päätyy kummalliseen pikkukaupunkiin. Siellä järjestyksestä huolehtii Terrence Howardin esittämä šeriffi Pope. Kuva: Fox
Arvio: jännityssarja
Wayward Pines, USA 2015
Pääkäsikirjoittaja Chad Hodge
Pääosissa Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Juliette Lewis
Fox torstaina  klo 21.55

Ranskalainen tieteiskirjailija Jules Verne kirjoitti vuonna 1874 romaanin Salaperäinen saari. Siinä kuumailmapallolla matkannut ryhmä päätyy autiolle saarelle, jota hallitsee näkymättömissä pysyttelevä, ylivertaista tekniikkaa hallitseva taho.

Vernen romaanissa tuo taho paljastuu hyväntahtoiseksi kapteeni Nemoksi, mutta myöhemmin yleisempi variaatio teemasta on ollut se, että ihmisiä pidättelee tietyn alueen sisällä joku vähemmän ystävällinen henkilö, olento tai voima.

Televisiossa näitä sarjoja ovat olleet esimerkiksi Saarroksissa (1967–1968) ja sen tuore versio Prisoner (2009), Stephen Kingin romaaniin pohjautuva Under the Dome (2013) ja hyvinkin verneläisittäin saarelle sijoitettu labyrinttimäinen Lost (2004–2010).

Aivan uunituore, vaikkakaan ei uutta luova versio asetelmasta on Foxilla tänään starttaava jännityssarja Wayward Pines. Sarjan ensi-ilta on Yhdysvalloissa tänään, joten aikaeron vuoksi suomalaiset pääsevät seuraamaan tapahtumia jo reilusti ennen amerikkalaisia.

Wayward Pinesin keskeinen tuottaja on M. Night Shyamalan. Hän käytti vankilanomaisesti saarrettua yhteisöä jo elokuvassaan Kylä (2004). Shyamalan on myös ohjannut tämänpäiväisen jakson.

Matt Dillon näyttelee salaisen palvelun agenttia Ethan Burkea. Seattlessa perheineen asuva Burke on lähtenyt Idahon osavaltioon etsimään kahta kadonnutta kollegaansa, joista erityisesti mielessä on entinen työpari ja entinen rakastettu Kate Hewson ( Carla Gugino ). Heti alussa Burke joutuu auto-onnettomuuteen ja herää lähes autiossa Wayward Pinesin sairaalassa. Kun hän yrittää soittaa Seattlen toimistoon, puhelimeen vastaa vieras ihminen. Lisäksi reitit pois Wayward Pinesin alueelta on tukittu.

Sarja etenee ripeästi ja turhan kepeästi, vähän sillä ajatuksella, että kyllähän te nämä perusjutut tiedätte, valvonnat ja omituiset tyypit ja epäilyttävien tyyppien tapaamiset toisaalla. Draamallisesti vakuuttavinta osaa edustaa taustatarina, jossa selviää, että Burke tuntee olevansa vastuussa terroriteosta, jossa kuoli satoja ihmisiä. Toivoa sopii, että tästä vedetään myöhemmin yhteys Wayward Pinesiin.

Moni muukin näyttelijä on valkokankailta tuttu. Paikallista seriffiä esittää Terrence Howard, Wayward Pinesin asioita junailevana tohtori Jenkinsinä nähdään Toby Jones, ja avausosassa Burke tapaa ystävällisen baarityöntekijän, jota näyttelee Juliette Lewis.

Kokonaisuuden kannalta pulmallisinta on, että Burken koko vankina pitämisen pohja jää huteraksi. Valvonnan pitäisi muka olla äärimmäisen tehokasta, mutta Burke voi tehdä ja puhua melkein mitä vain. Toisessa osassa sarjan tehoa nostaa hieman se, että edestakaisin haahuileviin tapahtumiin tuodaan synkempiä sävyjä.

Wayward Pines perustuu Blake Crouchin romaanitrilogiaan. Tammi aloitti trilogian julkaisemisen suomeksi 27. huhtikuuta, Foxin sarjan innoittamana. Toinen kirjoista tulee ulos elokuussa ja kolmas tammikuussa 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat