Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salapoliisi art decon aikakaudelta

Hercule Poirot palvelee hienosti arkkitehtuurista kiinnostuneita katsojia.

Radio ja TV
 
Henri Rehnström
Yle
Hercule Poirot'n (David Suchet) työhuone on art deco -taidonnäyte.
Hercule Poirot'n (David Suchet) työhuone on art deco -taidonnäyte. Kuva: Yle
Etsiväsarja
Hercule Poirot, Britannia 1989–2013
TV1 perjantaina  klo 21.30

Hercule Poirot -tv-sarja on tarjonnut monia jännittäviä hetkiä dekkarikerronnan ystäville. Se palvelee hienosti myös arkkitehtuurista kiinnostuneita katsojia.

Seitsemästäkymmenestä pitkästä episodista koostuva Poirot lienee nimittäin mittavin esitys, mitä 1930-luvun modernista englantilaisesta arkkitehtuurista on televisiossa nähty.

Agatha Christien Hercule Poirot -dekkarit kattavat noin kuudenkymmenen vuoden ajanjakson, mutta televisiosarja haluttiin sijoittaa tapahtuvaksi 1930-luvulle. Näin vuosikymmenen rakennustaiteeseen ja sisustukseen olennaisesti kuuluva art deco -suuntaus saatiin osaksi sarjan maisemaa.

Monet kuuluisat englantilaiset art deco -rakennukset toimivatkin sarjan episodien näyttämöinä. Kuuluisin näistä on vuonna 1936 rakennettu ja vuonna 2003 suojeltu asuinkerrostalo Florin Court. Sarjassa kerrostalo on nimetty Whitehaven Mansionsiksi, ja siinä on mestarietsivän yhdistetty koti ja työhuone.

Art deco -vaikutukset näkyvät myös lavastuksessa. Studioon rakennetut yksityiskodit ja julkiset tilat toimivat huikeina esimerkkeinä siitä, millaiselta 1930-luvun moderni englantilainen sisustus näytti.

Art decolla on sarjassa myös sisällöllinen rooli. Modernistisen tyylisuunnan olennaisia piirteitä olivat symmetrinen muotokieli, metallinhohto ja teollisuuden ylistys. Ne olivat vastakohta edeltäjänsä art nouveaun historismille, joka haki innoituksensa luonnosta ja epäsymmetrisyydestä.

Hercule Poirot on itsekin kuin art deco -taideteos: hän liikkuu konemaisesti ja hänen aivonsa ovat kuin teollisuuslaitos, jotka ratkaisevat rikoksen kuin rikoksen.

Poirot-uusintasarjan TV1:ssä tänään aloittavassa Stylesin tapauksessa ei art deco  vielä näy, mutta tulevissa osissa tyylisuunta tulee esille sitäkin näyttävämmin.

Kapteeni Hastings (Hugh Fraser) on vakiovieras Poirot'n modernissa Lontoon-kodissa.
Kapteeni Hastings (Hugh Fraser) on vakiovieras Poirot'n modernissa Lontoon-kodissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat