Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bessie oli bluesin pioneeri

Elämäkertaelokuvan Bessie Smith oli luonnonlahjakkuus ja myötäsyntyinen kapinallinen

Radio ja TV
 
Frank Masi HBO
Blues-laulaja Bessie Smith (Queen Latifah) teki ensimmäiset levynsä vuonna 1923, jolloin studiossa käytettiin mikrofonin sijasta suurta torvea.
Blues-laulaja Bessie Smith (Queen Latifah) teki ensimmäiset levynsä vuonna 1923, jolloin studiossa käytettiin mikrofonin sijasta suurta torvea. Kuva: Frank Masi HBO
Arvio: elokuva
Bessie
USA 2015
Ohjaus Dee Rees
Pääosissa Queen Latifah, Mo'Nique, Michael K. Williams
Katsottavissa HBO Nordicin maksullisessa nettipalvelussa (hbonordic.fi)

Tasan sata vuotta sitten syntyneet Billie Holiday ja Frank Sinatra olivat viime vuosisadan suurimpia amerikkalaisia laulajia, esikuvia, joita jäljitellään yhä avoimesti.

Mutta oli heilläkin jäljittelemättöminä tyylintekijöinä omat vaikuttajansa ja ainakin yksi yhteinen esikuva.

Molempia innoitti väkevästä tyylistään tunnettu blues-laulaja Bessie Smith (1894–1937), omia teitään kulkenut poikkeusyksilö. Hän oli 1920-luvulla Yhdysvaltain suosituin ja parhaiten palkattu afroamerikkalainen artisti, yksi aikansa kirkkaimmista tähdistä.

Valitettavasti Bessie Smith eli, levytti ja kuoli liian varhain. Hänestä ei koskaan kehkeytynyt sellaista kuolematonta ikonia, jonka levytyksiä kuunneltaisiin edelleen kuin Holidayn tai Sinatran.

Dee Reesin ohjaama elämäkertaelokuva Bessie muistuttaa, että Smithissa ( Queen Latifah ) oli ainesta myös paljoon muuhun ja ennen kaikkea myöhempien aikojen esikuvaksi. Hän oli populaarimusiikin myötäsyntyinen kapinallinen aikana, jolloin pelkkä kyseenalaistaminen oli vaarallista – uhka hyvinvoinnille, mielenterveydelle, jopa hengelle.

Vaatimattomissa oloissa varttunut ja kovia kokenut Smith kyseenalaisti oman aikansa totunnaisuuksia monella tasolla: naisena, taiteilijana ja yrittäjänä.

Sadan vuoden taakse sijoittuvana Bessie-elokuva ei ole silti ytimeltään vanhanaikainen.

Sen teemat – yhteiskunnallinen tasavertaisuus, sukupuolten tasa-arvo, samapalkkaisuus, seksuaalinen itsemääräämisoikeus – ovat edelleen ajankohtaisia. Eivätkä vain elokuvan kotimaassa, Yhdysvalloissa.

Parikymmentä vuotta valmisteilla ollut Bessie onkin yhtä blues-laulajaa suurempi elämäkertaelokuva, joka jää vajaaksi vain musiikista. Sitä kyllä esitetään runsaasti ja erinomaisesti, mutta tekemisen ja tulkitsemisen vaatiman työn Bessie sivuuttaa melkein kokonaan.

Muusikkona Bessie-elokuvan Bessie Smith onkin luontainen lahjakkuus ja ensimmäisen mahdollisuuden synnyttämä sensaatio, kuten muusikkoelokuviin tuntuu kuuluvan.

Ainoan musiikillisen ohjeen hänelle antaa aikalainen ja mentori, blues-laulaja Ma Rainey ( Mo'Nique ): bluesia on sitten se, että esittäjä tuntee yleisönsä, eikä suinkaan päinvastoin.

Smithin ja muutamaa vuotta vanhemman Ma Raineyn (1886–1939) kilpailullinen suhde on myös yksi elokuvan pitkistä juonteista, vaikka heidän kohtaamisensa ja välirikkonsa on ohi melkein hetkessä ja huomaamatta.

Ohjaaja Rees pyrkii muutenkin välttämään elämäkertaelokuville tyypillistä väsyttävää selittelyä, mutta sen vuoksi monet tarinan leikkaukset ovat äkkinäisiä ja Smithin taustoja tuntemattomille todennäköisesti selittämättömiä.

Smithin kiihkeä ja kyltymätön elämä näyttäytyykin sarjana taiten toteutettuja kohtauksia, joissa käydään läpi keskeiset vaiheet: lapsuus, nousu-ura, avoimet suhteet naisiin ja miehiin, tähteys, alkoholismi ja lasku-ura sekä uusi nousu ennen ennenaikaista kuolemaa auto-onnettomuudessa, jota ei edes mainita.

Rap-laulajana aloittanut ja ensilevynsä vuonna 1989 tehnyt Queen Latifah, 45, on uskottava suorapuheisena, pelottomana ja periksiantamattomana Smithina, joka halusi määritellä itse elämänsä kehykset.

Mutta hän ei olisi yhtä vakuuttava ilman sivurooleissa loistavia ammattilaisia, joista erottuvat Oscar-palkitun Mo'Niquen lisäksi HBO-sarjoista tutut Michael K. Williams ja Khandi Alexander, edellinen palvovana aviomiehenä ja jälkimmäinen pahana isosiskona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat