Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelun arki on korutonta

Radio ja TV
 
Jennin (oik.) elämän rankin asia oli lapsen huostaanotto.
Jennin (oik.) elämän rankin asia oli lapsen huostaanotto.
Arvio: dokumentti
Dokumenttiprojekti: Lasten suojelijat
Suomi 2015
Ohjaus Marja Kurikka
TV1 klo 21.30

Lastensuojelun työntekijät ovat ammattiryhmä, johon liittyy paljon ristiriitaisia odotuksia. Heitä pyydetään usein apuun tilanteissa, joissa mikään muu ei tunnu enää toimivan.

Jos lastensuojelussa tehdään virheitä, koko rakennelma saattaa kaatua juuri heidän niskaansa. Millaista heidän työnsä oikeasti on?

Marja Kurikan dokumentissa seurataan Raision kaupungin lastensuojelun toimintaa. Kuvassa näkyvät sekä työntekijät, jotka kaikki ovat naisia, että asiakkaat. Koruton dokumentti näyttää palavereita ja kotikäyntejä, ja siinä kerrotaan sen verran taustoja, että jokaisen tapauksen pääpiirteet tulevat ymmärretyiksi.

Kurikka on ohjannut muun muassa Teiniäidit-sarjaa, ja hän on muutenkin erikoistunut sosiaalisiin aiheisiin kuten vankeihin ja huumeidenkäyttäjiin. Ehkä lastensuojelustakin olisi syntynyt sarja, jos sen tekemiseen olisi käytetty enemmän aikaa.

Lasten suojelijat ei ole oikein kunnon dokumentti vaan pikemminkin kiireellä kasattu tv-reportaasi. Työntekijät ovat nimenkin perusteella päähenkilöitä, mutta he pysyttelevät tiukasti ammattiroolissaan. Syvemmät pohdiskelut esimerkiksi resursseista ohitetaan lyhyesti, eikä työn määrä hahmotu.

Kurikka on onnistunut saamaan muutaman asiakkaan esiintymään omilla kasvoillaan. He ovat varmasti miettineet suostumistaan huolella, mutta lasten rooli jää vaivaamaan. Vaikka lapsia kuvataan vain takaa, heidäthän voi helposti tunnistaa vanhempien perusteella.

Lastensuojelu on yhteiskunnallisena aiheena aivan keskeinen ja joka hetki ajankohtainen. Siksi se ansaitsisi pitkää seurantaa monesta eri näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat