Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niskavuoren vahvat naiset

Kirjailija Hella Wuolijoen (1886–1954) lähipiirin kuului eksentrisiä naisia.

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Yle
Juhani Niskavuori (Tauno Palo) harhailee viettiensä vietävänä, ja hänen vaimonsa Loviisa Niskavuori (Emma Väänänen) pyrkii ottamaan ohjat käsiinsä.
Juhani Niskavuori (Tauno Palo) harhailee viettiensä vietävänä, ja hänen vaimonsa Loviisa Niskavuori (Emma Väänänen) pyrkii ottamaan ohjat käsiinsä. Kuva: Yle
Elokuva
Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
Suomi 1946
Ohjaus: Valentin Vaala
Pääosissa: Emma Väänänen, Tauno Palo, Kirsti Hurme ja Maija Nuutinen
TV1 klo 13.10

Hella Wuolijoen (1886–1954) nimimerkillä Juhani Tervapää julkaisemat Niskavuori-näytelmät ovat olennainen osa suomalaista kulttuuriperintöä. Virossa syntynyt Wuolijoki tavoitti ehkäpä juuri ulkopuolisuutensa vuoksi jotakin olennaista kansanluonnostamme. Erityisen hyvin hän onnistui kuvatessaan suomalaista naista.

Tukholman mediatutkimuksen laitoksen professori Anu Koivunen tarkasteli vuonna 2003 valmistuneessa väitöskirjatutkimuksessaan Niskavuori-elokuvien vastaanottoa ja myös niiden naiskuvaa.

Niskavuoren naiset ovat suorastaan liioitellun vahvoja. Saagan toisessa osassa Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä uutta miniää Loviisaa ( Emmi Väänänen ) odottaakin omanarvonsa tunteva vanha emäntä Vilhelmiina ( Maija Nuutinen ). Mutta Loviisapa osoittaa olevansa yhtä kova luu ja tekee kaikkensa ottaakseen paikkansa huushollissa. Siinä missä hämäläistilan naiset ovat raudanlujia, ovat miehet heikkoja. Tilan perijä Juhani ( Tauno Palo ) harhailee onnettomasti viettiensä vietävänä, mutta todellinen valta on aina äitikullalla ja omalla vaimolla.

Koivusen mukaan suomalainen naisliike on hyödyntänyt vahvan suomalaisen naisen ideologiaa. Niskavuoren naiset ovat siis yhä edelleen positiivinen roolimalli. Miestutkimuksessa sen sijaan on vaadittu huomiota heikoille miesparoille, siis sellaisille kuin Juhani Niskavuori.

Niskavuorelaisten naisten voimakastahtoisuus ja jääräpäisyys on perua Wuolijoen omasta lähipiiristä. Erkki Wuolijoki kertoo uudessa kirjassaan Niskavuoren henki (Karisto), että Hellan toinen toistaan eksentrisemmät ystävättäret olivat oivallisia esikuvia Hetalle, Loviisalle, Martalle ja Ilonalle. Hella Wuolijoki oli Erkki Wuolijoen isosedän vaimo, joten kirjailija on päässyt käsiksi aiemmin tutkimattoman sukuarkiston kokoelmiin.

Hella Wuolijoen tuttavapiiriin kuului esimerkiksi näyttelijä Elli Tompuri (1880–1962). Hän toteutti vuonna 1913 järkähtämättömästi pitkäaikaisen unelmansa ja näytteli Shakespearen Hamletin nimiroolin ensimmäisenä suomalaisena naisnäyttelijänä. Mitäs muuta siitä seurasikaan kuin syvää paheksuntaa. Myös toisen näyttelijän härkäpäisyys teki Hella Wuolijokeen lähtemättömän vaikutuksen.

Erkki Wuolijoki kuvaa kirjassaan myös Kansallis-Osake-Pankin syntyä. Kaiken takanahan on nainen, tässä tapauksessa suuri diiva Ida Aalberg.

Suomen naisyhdistyksen puheenjohtaja, naisasianainen Alexandra Gripenberg (1857–1913) puolestaan närkästytti aikanaan leikkaamalla hiuksensa lyhyiksi. Gripenberg oli yksi ensimmäisistä naiskansanedustajista, vaikka hän istuikin eduskunnassa vain kaksi vuotta.

Niskavuori-elokuvia on verrattu myös amerikkalaisiin saippuaoopperoihin. Vertaus ei mene ihan harhaan. Esimerkiksi Dynastian piinkovan liikenaisen Alexis Colbyn itsepäisyys tuo kieltämättä mieleen hämäläisnaisten tiukkuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat