Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaisia ovat hyllytetyt lastenohjelmat

Liian pelottavat lastenohjelmat joutuvat Pikku Kakkosen "punaiselle listalle"

Radio ja TV
 
Yle
Rölli ja pahan valtakunta -jakso esitettiin aikanaan televisiossa. Sittemmin se todettiin lapsille liian pelottavaksi ja hyllytettiin.
Rölli ja pahan valtakunta -jakso esitettiin aikanaan televisiossa. Sittemmin se todettiin lapsille liian pelottavaksi ja hyllytettiin. Kuva: Yle

Ylen Pikku Kakkonen on ollut suomalaisen lastenkulttuurin portinvartija jo vuodesta 1977. Vain harva tietää, että Tampereen Mediapoliksessa nykyisin tehtävä ohjelma on hyllyttänyt vuosien varrella useiden ohjelmien jaksoja liian pelottavina tai muuten epäsopivina lapsille.

Pikku Kakkosen legendaarinen juontaja, nykyisin ohjaajana ja tuottajana toimiva Olli Mononen raottaa tämän niin kutsutun "punaisen listan" sisältöjä. Pelottavuuden takia on hyllytetty vajaat 20 ohjelmaa. Osaa niistä ei ole esitetty koskaan.

1 Röllin 5. tuotantokausi, jakso 34: Rölli ja pahan valtakunta (1993)

Rölli-peikko ( Allu Tuppurainen ) kokeilee kirjailijanuraa, mutta kirjoittaakin niin pelottavan tarinan, että näkee siitä painajaisunta. Unessa Röllin henki irtaantuu Röllin nukkuvasta vartalosta ja kuljeskelee ympäriinsä.

Hyllytyksen syy: pelottavuus.

"Nykyajan lapsille olisi jo liikaa, miten pimeää Röllin mökissä on. Sitten on vielä Röllin laulu, jossa lauletaan muun muassa, että pahan valtakunta voi olla vaikka omassa vuoteessasi ja että paha ei tuhoudu koskaan vaan säilyy aina vaan", Olli Mononen luettelee ja huokaa.

"Juontajana miettisin kovasti, miten selittäisin tämän jakson lapselle. Ongelma pitäisi ratkaista toisinpäin: että joku luulee, että paha on vuoteessa, mutta se onkin kuvitelmaa. Lapsi oppii, että pelottavat asiat ovat monesti vain omassa päässä ja sitä suurentelee asioita."

2 Hupsis (1984), osa 23: Viinitarha.

Hupsis eli Mat ja Pat on tsekkoslovakialainen nukkeanimaatio, jossa kaksi kaverusta säheltävät.

Hyllytyksen syy: alkoholin käyttö, kulttuurierot.

"Tämän hyllytin itse. Olin töissä Pikku Kakkosen aluetoimituksessa Jyväskylässä vuonna 1998, kun katsoin jakson juontoa varten. Epäilykset alkoivat herätä, kun kaverukset alkoivat rakentaa selvästi pontikankeittovehkeitä", Mononen kertoo naureskellen.

Mat ja Pat maistavat tekemäänsä juomaa, kaatuilevat ja näkevät lopulta kaiken kahtena.

Se, mistä saattoi tehdä lastenviihdettä Bratislavassa 1980-luvulla, ei välttämättä toimisi Suomessa.

"Tajusin heti, että tätähän ei ajeta meillä ulos. Soitin kuitenkin vitsillä silloiselle päällikölle Jussi-Pekka Koskirannalle, että kannattaako sanoa ennalta vai vasta jälkijuonnossa, että hyvää juhannusta koko teidän perheelle."

3 Sotta ja Pytty: Chili con Carne -laulu (1999)

Sotta ja Pytty (Såss och Kopp) on Pasi Hiihtolan ja Peik Stenbergin lastenmusiikkiduo.

Musiikkivideolla he opettavat lapsille ruokatapoja mallinuken avulla. Nuken kasvot muuttuvat välillä oikean ihmisen kasvoiksi.

Hyllytyksen syy: rajuus

"Tätä hyllytystä on pyytänyt itse videon ohjaaja Jari Sirniö, mutta oletettavasti siitä on tullut valitusta vanhemmilta. Homma lähtee vähän lapasesta."

Ongelmakohdassa Sotta ja pytty irrottavat mallinukelta pään ja laittavat sen lautaselle.

"Kun se pää on ennen tätä inhimillistetty eli oikea, suuta heiluttava ihminen on korvannut elokuvaleikkauksella nuken pään, pienemmälle lapselle voi syntyä kuva, että ihmisen päätä tässä irrotetaan."

 

Pikku Kakkonen arkisin TV2:ssa klo 17.00.
Lisää aiheesta tiistain Nyt.fi:ssä.

Matin ja Patin viinapuuhat ylittivät rajan.
Matin ja Patin viinapuuhat ylittivät rajan.
Sotta ja Pytty oli Peik Stenbergin ja Pasi Hiitolan duo.
Sotta ja Pytty oli Peik Stenbergin ja Pasi Hiitolan duo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat