Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkkis jutustelee sisäisestä kellosta

Radio ja TV
 
Terry Wogan demonstroi, miten silmän linssi kellastuu iän karttuessa.
Terry Wogan demonstroi, miten silmän linssi kellastuu iän karttuessa.
Arvio: dokumentti
Oikean ajoituksen biologia
Secrets of the Body Clock with Terry Wogan, Britannia 2013
Ohjaus Victoria Bell
TV1 klo 19.00

 

BBC:n tiededokumentissa Oikean ajoituksen biologia haastateltu tohtori Debra Skene kertoo, että aivoistamme löytyy selkeä biologinen kello: hypotalamuksessa vuorotellen värähtelevät suprakiasmaattiset tumakkeet.

Lisäksi Skene sanoo, että nämä ihmiskehon vireystilaa rytmittävät tumakkeet jatkavat värähtelyään myös laboratorion petrimaljassa. Sen olisin totta vie halunnut nähdä.

Mutta tämä ei ole sellainen tiededokumentti. Dokumenttia juontaa sir Terry Wogan, Britanniassa vuosikymmenten ajan huippusuosiota nauttinut televisiojuontaja. Wogan muun muassa juonsi Britannian euroviisulähetykset vuosina 1971–2008. Tiedetaustaa hänellä ei ole.

Woganin notkeasti jutusteleva persoona vie osaltaan huomiota siltä, että dokumentissa on asiaa melko vähän. Harvakseltaan putoilevan asiatiedon hyvä puoli on, että se koskee meitä kaikkia, kutakuinkin päivittäin.

Näihin lukeutuu esimerkiksi selitys päivärytmin häiriintymiseen iän karttuessa: kun silmän linssi kellastuu nuoruudesta lähtien aina vain enemmän, aistimme vähemmän valoa, jota puolestaan tarvitaan sisäisen kellon rytmittämiseen.

Mutta niinä hetkinä, kun Wogan tapaa faneja tai juontaa hyväntekeväisyysohjelmaa, tuntuu, että tiededokumentti ei voisi olla juuri tätä pehmeämpi muuntumatta aivan muuksi lajityypiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat