Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten idean saa myytyä?

Hyvän ohjelmaidean saa kaupattua vaikka hissimatkalla

Radio ja TV
 
MTV
Nymfit-sarjaa myytiin MTV:lle idean omaperäisyydellä. Malla Malmivaara esitti sarjassa Frida Fredriksdottiria.
Nymfit-sarjaa myytiin MTV:lle idean omaperäisyydellä. Malla Malmivaara esitti sarjassa Frida Fredriksdottiria. Kuva: MTV

Tiedättekö mitä nymfit ovat? Ja että niitä on nykypäivän Helsingissä? Näin ohjaaja-käsikirjoittaja Miikko Oikkonen aloitti fantasiadraamasarja Nymfien ohjelmaidean myymisen MTV:n edustajille. Sitten hän vastasi, että nymfit ovat tappavia miehille, mutta tarvitsevat heitä elääkseen.

"Jokaisessa projektissa on oltava joku originaliteetti, johon kuulijan on helppo tarttua", sanoo tuotantoyhtiö Fisher Kingin kuusi vuotta sitten tuottaja Matti Halosen kanssa perustanut Oikkonen.

Ohjelman myyntipuhetta kutsutaan usein pitchaukseksi. Idea tiivistetään yhteen lauseeseen, jotta se voidaan myydä tv-pomoille vaikka hissimatkan aikana.

Oikkosen mielestä ihmiset jaksavat silti kuunnella mielenkiintoisia ideoita pidempäänkin kuin hissimatkan ajan.

Itse hän suosii fyysisiä esittelytilaisuuksia, joissa hän kertoo ostajalle ohjelman konseptista eli hahmoista, lajityypistä ja muista tuotannollisista asioista. Tässä vaiheessa he ovat testauttaneet ohjelmaideaa jo ulkomaillakin.

Kansainvälisyys on ollut alusta lähtien osa Fisher Kingin strategiaa, ja Nymfien oikeudetkin on myyty yli kuuteenkymmeneen maahan. "Draama voi kehittyä Suomessa vain ulkomaisen rahoituksen avulla. Aiemmat elokuvayhteydet auttoivat meitä löytämään uusia kumppaneita tv-hankkeille", Oikkonen kertoo.

Ylen draaman tilaaja Olli Tola saa tuotantoyhtiöiltä paljon uusia ohjelmaideoita. Suurin osa tekijöiden ideoista on silti jäänyt siinä vaiheessa jo tuotantoyhtiöiden seulaan.

"Tällä hetkellä kehitysputkessa on reilut kaksikymmentä hanketta, jotka ovat karsiutuneet noin viidestäkymmenestä ehdotuksesta", Tola paljastaa.

"Alkuvaiheessa suurin merkitys on sillä, kuinka originaali tai tarkka havainto esityksessä on sarjassa käsiteltävästä aiheesta. Toinen kriteeri on henkilövetoisuus", Tola kertoo.

Ostopäätökseen ei vaikuta Tolan mukaan alkuvaiheessa tekijöiden aikaisempi tuotanto tai sarjassa esiintyvät näyttelijät.

"Siskonpedissä oli jo tekijätiimi valmiina, mutta sekin myytiin minulle idealla eikä henkilöillä", Tola sanoo.

Käytännössä kanavat suosivat samoja tuotantoyhtiöitä. Se saattaa johtua tekijöiden ja kanavan välisestä luottamussuhteesta.

Usein projektit kehittyvät eteenpäin Tolan ja tuotantoyhtiön edustajan välisistä keskusteluista, jotka perustuvat kanavan ohjelmatarpeisiin. Näin kävi muun muassa Syke-, Kimmo- ja Siskonpeti-sarjoille.

"Sykkeen synty liittyy toisen, toteutumattoman sarjan kehitystyöhön", Tola kertoo.

Ideaesittelyn jälkeen kirjoitetaan ensimmäinen käsikirjoitusversio. Siitä näkee jo hyvin, miten henkilöt ja dialogi toimivat.

Viimeisen kahden vuoden ajan Ylessä on lisätty kehitysputkessa olevia hankkeita, jotta sarjoja ei tarvitse laittaa tuotantoon keskeneräisinä. Käsikirjoituksiin panostamisen Tola uskoo parantavan tv-draaman tasoa.

"Suomessa käsikirjoittamisen merkitys on ymmärretty kunnolla vasta viime vuosina. Iso osa taiteellisesti kiinnostavista jutuista on maailmalla nykyään käsikirjoittajavetoisia sarjoja."

Olli Tola
Olli Tola
Miikko Oikkonen
Miikko Oikkonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat