Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rosemaryn painajaisesta tehtiin uusi minisarja, ja tällainen se on

Roman Polanskin Hollywood-debyytti oli käänteentekevä kauhuelokuva, mutta päivitetty versio on heikoilla

Radio ja TV
 
Roger Do Minh Nbc
Patrick J. Adams ja Zoe Saldana esittävät Woodhousen pariskuntaa uudessa minisarjassa.
Patrick J. Adams ja Zoe Saldana esittävät Woodhousen pariskuntaa uudessa minisarjassa. Kuva: Roger Do Minh Nbc
Arvio: minisarja
Rosemary's Baby
USA 2015
Ohjaus Agnieszka Holland
Pääosissa Zoe Saldana, Patrick J. Adams, Jason Isaacs, Carole Bouquet
Katsottavissa maksullisessa HBO Nordic -nettipalvelussa (hbonordic.fi)

Maailma modernisoitui pelottavan nopeasti 1960-luvulla, ja siksi myös kauhuelokuvilla oli silloin oma erikoinen tehtävänsä. Viattomuudesta heräävää yleisöä oli helppo härnätä ja säikytellä elokuvan keinoin ja mikäs sen kutkuttavampaa.

Puolalaissyntyinen Roman Polanski kuului niihin ohjaajiin, joille kauhu luontui hyvin. Brittiläisenä tuotantona valmistunut Inho (1965) vei jo kauhuelokuvaa uusiin suuntiin, ja Ira Levinin romaaniin perustuva Rosemaryn painajainen (Rosemary's Baby, 1968) avasi Polanskille kaikki ovet Hollywoodissa. Se myös palautti kauhugenren elokuvan valtavirtaan.

Pääosaan Polanski löysi neuroottisen viattomuuden perikuvan Mia Farrow'n, joka oli sitä ennen nähty vain Peyton Place -sarjan Allisonina.

Pian Rosemaryn menestyksen jälkeen, elokuussa 1969 Charles Mansonin johtaman kulttiyhteisön sekopäät nuoret surmasivat raa'asti Polanskin vaimon Sharon Taten ja neljä heidän ystäväänsä. Ennen murhaajien löytymistä lehdet vihjailivat häpeilemättä, että kauheita elokuviaan ohjannut Polanski oli osasyyllinen tapahtumiin. Polanskia jäi jäytämään, ettei mikään lehdistä pyytänyt tätä jälkeenpäin anteeksi.

Jos vastaavaa tapahtuisi nykyään, media tuskin enää tekisi samaa virhettä edes Yhdysvalloissa. Yleisö osaa jo ottaa etäisyyttä kauhuelokuviin. Efektien jekut tunnetaan, satanistiset ja seksuaaliset viittaukset ohitetaan viileästi. Viihde ymmärretään viihteeksi. Toisaalta juuri siksi kauhu on kadottanut tehojaan jo aikapäivää sitten.

Rosemaryn painajaisen pohjalta tehty uusi kaksiosainen minisarja on lähtökohtaisesti heikoilla, eikä sitä auta, että ohjaaja on pitkän uran Hollywoodissa tehnyt Agnieszka Holland, sattumoisin puolalaissyntyinen hänkin.

Minisarjassa tapahtumat on siirretty Manhattanilta Pariisiin, ja epäilyttävä Castevetin pariskunta on hienostuneen yläluokkainen toisin kuin Levinin romaanissa ja Polanskin elokuvassa. Rosemaryn mies Guy Woodhouse on uranosteessa sekä yliopistolla että kirjailijana, ja Rosemary toipuu keskenmenosta tekemättä mitään. Juoni noudattaa aika tarkasti alkuperäistä, mutta nykyaika tuo mukanaan pehmoseksin sekä poliisin.

Holland on huolehtinut hienoista kauhuefekteistä, muun muassa kuulussa unikohtauksessa, jossa Rosemaryn vauva saa alkunsa ja Rosemary huutaa udun keskeltä: Tämä ei ole unta! Tämä tapahtuu oikeasti!

Kokonaisuutena minisarja on kuitenkin pitkitetty ja riskitön. Holland ei esimerkiksi pidä kiinni Rosemaryn subjektiivisesta näkökulmasta, jonka varaan Polanski rakensi elokuvan klaustrofobisen tunnelman.

Päänäyttelijät ovat toinen toistaan persoonattomampia, alkaen Rosemarya näyttelevästä Zoe Saldanasta.

Hs Arkisto
Mia Farrow esitti vuoden 1968 elokuvassa Rosemary Woodhousea.
Mia Farrow esitti vuoden 1968 elokuvassa Rosemary Woodhousea.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat