Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten homot tulivat elokuviin?

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Jasper Pääkkönen näyttelee Nikoa Paha Maa -elokuvassa.
Jasper Pääkkönen näyttelee Nikoa Paha Maa -elokuvassa. Kuva: Yle

Aku Louhimiehen ohjaamassa Pahassa maassa (2003) on kohtaus, jossa Jasper Pääkkösen esittämä nuorukainen harrastaa seksiä rahasta itseään vanhemman miehen kanssa. Saman ohjaajan muutamaa vuotta myöhemmin tekemän Käskyn (2008) loppupuolella nähdään kahden miehen välinen rakastelukohtaus.

Louhimiehen elokuvat ovat vain yksittäisiä esimerkkejä siitä, miten luonnolliseksi osaksi kotimaista elokuva seksuaalivähemmistöt ovat tulleet. Muun muassa elokuvissa 8 päivää ensi-iltaan (2008), Maata meren alla (2009) ja Likainen pommi (2011) homo tai lesbo on keskeisessä sivuroolissa.

Laajimmin aihetta on käsitellyt Aleksi Salmenperä draamakomediassaan Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään (2004). Elokuvan keskeisenä teemana oli kahden naisen välinen rakkaustarina. Mutta miten oli ennen?

Hyvin varhain aihetta käsitteli Suomessa Valentin Vaala. Hänen historiallisessa elokuvassaan Sysmäläinen (1938) uljas ritari ahdistuu syvästi rakastuessaan mieheksi luulemaansa naiseen. Elokuvassa Ihmiset suviyössä (1948) nuoren homomiehen uho puolestaan johtaa miestappoon.

Kummassakin elokuvassa homoseksuaalisuus nähtiin sangen negatiivisena asiana. Tämä on sinällään ihmeellistä, sillä ohjaajan tiedettiin myös itse olevan homoseksuaali.

Vaalan elokuvat näyttivät kuitenkin suuntaa sille, miten seksuaalivähemmistöjä kuvattiin tulevinakin vuosikymmeninä.

1950- ja 1960-luvuilla homot nähtiin joko vastemielisinä ruotsalaisina (Suomalaistyttöjä Tukholmassa), huvittavan naisellisina (Hän tuli ikkunasta) tai raakoina murhaajina (Kaasua, komisario Palmu).

Eikä muutosta tuonut edes 1960-luvun uusi aalto. Mikko Niskasen Asfalttilampaissa (1968) homoseksuaali antiikkikauppias oli elokuvan epämiellyttävin hahmo.

Suomalaisessa elokuvassa seksuaalivähemmistöihin alettiin asennoitua myönteisesti vasta 1980-luvulla.

Tuija-Maija Niskasen Jäähyväiset (1982) suhtautuu empatialla perheensä hyljeksimään lesbotyttöön. Elokuvasta oli kuitenkin vielä matkaa 2000-luvun elokuvien luonnollisuuteen.

 

Paha maa, TV2 klo 22.45

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat