Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runo elää kuultuna

Lähes puolen vuosisadan ikäinen runotoiveohjelma uudistuu joka kerta

Radio ja TV
 
Yle
Tarleena Sammalkorpi on juontanut Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmaa vuosituhannen vaihteesta.
Tarleena Sammalkorpi on juontanut Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmaa vuosituhannen vaihteesta. Kuva: Yle
Kulttuuriohjelma
Tämän runon haluaisin kuulla
Puhelin studioon 09-144 800
Radio 1 klo 19.03

"Teemaillat jäävät mieleen. Keskittyminen on ihan potensseissa", kuvailee Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmaa vuosituhannen vaihteesta juontanut Tarleena Sammalkorpi.

Tänään teemana on puutarha ja toiverunojen tulkitsijoina näyttelijät Antti Holma ja Maija-Liisa Ström. Studiossa runoudesta keskustelemassa on myös puutarhatutkija Julia Donner.

Kuulijoiden runotoiveita on toteutettu radiossa jo vuodesta 1967. Lähetyksen pani alulle sittemmin pitkään Radioteatteria johtanut kulttuuritoimittaja Mirjam Polkunen. Hän nousi vastustamaan modernistista ajattelua, jonka mukaan runo oli lausumatta paras. Polkusen korvissa runo eli kuultuna.

Vuosikymmenien varrella Tämän runon haluaisin kuulla on kasvanut parikymmenminuuttisesta täsmäpläjäyksestä kiireettömäksi parituntiseksi puhelinkontaktiohjelmaksi, johon kuuluu olennaisesti keskustelu runoudesta. Keväällä ohjelma sai koulutusrahasto Kouran erikoispalkinnon.

Runotoiveohjelma uudistuu joka kerta. Runojen tulkitsijat ja teemat vaihtuvat. Myös yleisö tekee kustakin lähetyksestä itsensä kuuloisen.

Puolessa vuosisadassa runojen tulkinta on muuttunut melkoisesti. Pateettisuus on vähentynyt, ja nykylausunta muistuttaa entistä enemmän puhetta. Tarleena Sammalkorven mukaan tärkeintä on läsnäolo.

"Nykyään lausutaan vapaammin ja yritetään ottaa henkilökohtainen näkökulma. Ajatus pitää olla mukana."

Runoklassikoiden tulkinta on parhaimmillaan yhdistelmä perinteitä ja vapautta. "Mitallinen runo vaatii mitan tajua, mutta mitan vangiksi ei saa jäädä."

Sammalkorven mielestä ohjelma on onnistunut, jos siinä on mukana sekä uutta, että vanhaa. " Leino on jees, mutta ohjelma ei hengitä, jos se on vain sadan vuoden päässä."

Päivän teemasta toimittaja uskaltaa luvata etukäteen virolaisen Marie Underin syreenirunoja, P.Mustapäätä ja Edith Södergrania. Sammalkorven omana toiveena kuullaan Otto Mannisen runo Virrantyven.

Sammalkorpi on ollut pitkään Ylen Tanssiva karhu -runopalkintoraadissa. "Runous voi hemmetin hyvin. Nykyruno tulee kuitenkin ohjelmiin viiveellä. Pitää itse luoda klassikoiden ja uuden kohtaamisia."

Tämän runon haluaisin kuulla -lähetyksiä tehdään muutaman kerran vuodessa. Toimittaja luottaa ohjelman tulevaisuuteen. "Meillä on parhaat kuuntelijat!"

Antti Holma
Antti Holma
Maija-Liisa Ström
Maija-Liisa Ström
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat