Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain vanha ymmärtää nuoruutta

Radio ja TV
 
Sanna Kangasniemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Voi nuoret, on niin monia asioita, joita ette ymmärrä. Niin kuin nyt esimerkiksi nuoruus.

Ymmärsin tämän viikko sitten.

Katsoin lauantaina esitetyn elokuvan Miehuuskoe (1967), jossa nelikymppinen herra Robinson sanoo Dustin Hoffmanin esittämälle Benjaminille, että toivoisi olevansa tämän ikäinen, 21-vuotias.

Tuli mieleen, että nuoruushan on oikeastaan vanhojen juttu. Ei nuorten ihmisten tarvitse miettiä nuoruuttaan. Heillä on muita juttuja. Niin kuin nyt esimerkiksi lähteminen suurkaupunkiin au pairiksi.

Miehuuskokeen jälkeen katsoin Ylen Areenasta Au pairit Lontoossa -tosi-tv-sarjaa ja olinkin sitten peruuttamattomasti edesvastuuttomien nuoruusajatusten suossa.

Se, että paraikaa on kevät, ei helpottanut. Sillä toisin kuin nuoruus, kevät ei sovi vanhalle ihmiselle.

Se on aivan liian ihanaa ja ohikiitävää, ja vanha ihminen on kyllin vanha ymmärtääkseen, miten kaikki täällä vain kukkii nopeasti. (Keväällä vanha ihminen myös tulee pateettiseksi, mikä ei sovi minkään ikäiselle.)

Älkää siis nuoret ihmetelkö, että vanhat kohta nyyhkivät läpi valmistujaistenne. (Elleivät anna elämänohjetta yhdellä sanalla, kuten yksi vieraista Miehuuskokeen juhlissa: "Muovi".)

Au pairit Lontoossa-sarjassa seurataan neljän parikymppisen nuoren naisen au pairiksi lähtöä. Ohjelma on paitsi kivasti tehty, myös ajatuksia herättävä. Kas näin ajatukset heräävät:

Alussa on kateus. Herranjesta miten ihanaa olla kaiken alussa, elämän alussa! Mitähän itse tekisin, jos voisin olla uudestaan nuori? Miksi en koskaan lähtenyt au pairiksi?

Sitten ihmettelyä. Herranjumala eikö nyt neljän kuukauden eroa poikaystävästä kestetä. Huh, aika lyhyet sortsit, ja tukka aina kiharrettu. Nuoret ne jaksavat.

Lopuksi taivastelua. Kuinkahan käy. Ja baariinko sitä heti mennään. Tsot tsot.
Ai että vanhan kannattaisi etsiä jotain ikäisilleen suunnattua ohjelmaa? Vielä mitä. Vanha sen kuin klikkaa auki Au pairien seuraavan jakson. Erikoisia nämä nykynuoret.

Vanha ei ehkä ymmärrä heitä. Mutta nuoruus, kuten tiedämme, on ikuista.

Sen vanha ymmärtää.

Sanna Kangasniemi sanna.kangasniemi@hs.fi
Kirjoittajan syntyessä Kekkonen oli presidentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat