Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosialismia pienestä pitäen

Radio ja TV
 
Työväen Arkisto
Martta Salmela-Järvinen muistelee lapsuuttaan Radio 1:n historiasarjassa Lapsuus 100 vuotta sitten.
Martta Salmela-Järvinen muistelee lapsuuttaan Radio 1:n historiasarjassa Lapsuus 100 vuotta sitten. Kuva: Työväen Arkisto
Arvio: historiasarja
Lapsuus 100 vuotta sitten
Suomi 2015
Radio 1 klo 12.10

1900-luvun alussa poliittisuus oli jotakin muuta kuin nykyään. Sittemmin kansanedustajaksi noussut Martta Salmela-Järvinen (1892–1987) myi jo alle kymmenvuotiaana Työmies-lehteä kadulla. Hän kävi myös Mäntymäellä kuuntelemassa kansankiihottajaa ja joutui koulussa puhutteluun vääränlaisen kirjallisuuden lukemisesta.

Ajan politisoituminen valkeni pikkutytölle viimeistään silloin, kun hän oli tallautua kasakoita pakenevan mielenosoittajajoukon jalkoihin vuonna 1902, jolloin Suomessa protestoitiin uutta asevelvollisuuslakia vastaan.

Yleisradion arkistoissa on tallella valmiiden ohjelmien lisäksi myös huomattava määrä raakamateriaalia. Virpi Väisäsen kolmiosainen historiasarja perustuu tällaiseen, osittain aiemmin julkaisemattomaan aineistoon. Tulevissa jaksoissa lapsuusmuistojaan kertovat muusikko Kullervo Linna ja kirjailija Helvi Hämäläinen.

Tänään kuultava jakso ei uppoudu politiikkaan heti, vaan ohjelman alussa on kiinnostavia kuvia Helsingin työläiselämästä. Salmela-Järvisen isä oli kuollut ja äiti työskenteli rakennustyömailla. Kotona ei ollut sähköä eikä juoksevaa vettä. Ruoka tehtiin savuttavalla primuskeittimellä.

Toimittaja Väisänen itse ei ole ohjelmassa äänessä juuri lainkaan. Tämä on hyvä, sillä Salmela-Järvisen vetävä kerronta ei kaipaa keskeyttämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat