Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuskalla kohti demokratiaa

Dokumentti Zimbabwen perustuslain valmistelusta etenee kuin jännäri

Radio ja TV
 
Yle
Toisiaan vastustavien puolueiden Douglas Mwonzora ja Paul Mangwana rakentavat Zimbabwelle perustuslakia dokumentissa Demokraatit.
Toisiaan vastustavien puolueiden Douglas Mwonzora ja Paul Mangwana rakentavat Zimbabwelle perustuslakia dokumentissa Demokraatit. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Demokraatit
Democrats, Tanska 2014
Ohjaus Camilla Nielsson
TV1 klo 21.30

Joskus on vaikea selittää, miten erottaa laadukkaan dokumenttielokuvan tv-reportaasista. Laatu ei aina hyppää suoraan silmille, vaan se avautuu usein hitaasti elokuvan edetessä. Ratkaiseva tekijä on kuvaamiseen käytetty aika.

Tanskalaisen Camilla Nielssonin ohjaama Demokraatit on juuri tällainen dokumenttielokuva. Viimeistään 100-minuuttisen elokuvan puolivälissä ymmärtää, mikä merkitys on sillä, että elokuvaa on kuvattu yli kolmen vuoden ajan.

Kun loistavaa materiaalia on runsaasti, siitä on mahdollista leikata ehyt tarina, joka ei kaipaa kertojanääntä.

Nielsson sekä kuvaaja Henrik Bohn Ipsen seurasivat Zimbabwen valtion kivuliasta demokratisoitumiskehitystä.

Zimbabwea hallitsee edelleen itsevaltias presidentti Robert Mugabe, joka on ollut vallassa jo vuodesta 1980. Hänet valitaan aina uudelleen ilmeisen vilpillisin keinoin. Vahvin vastustaja on Morgan Tsvangirai sekä hänen MDC-puolueensa.

Zimbabwen yhteiskunnallinen tilanne ajautui pahaan kriisiin 2000-luvulla, mutta uuden vuosikymmenen koittaessa päästiin viimein tilanteeseen, jossa vastakkaiset puolueet alkoivat urakoida maalle perustuslakia. Tätä prosessia dokumentti kuvaa.

Dokumentin päähenkilöinä on perustuslakityötä johtava kaksikko, Mugaben ZANU-PF -puolueen Paul Mangwana ja MDC:n Douglas Mwonzora. Työ alkaa kansan kuulemistilaisuuksilla, jotka on tuomittu epäonnistumaan.

Kansalaisille luvataan, että kaikki heidän ehdotuksensa kirjataan perustuslakiin. Tilaisuuksiin tuleekin väkeä, mutta Mwonzora kumppaneineen huomaa pian, että ZANU-PF on masinoinut omat kannattajansa paikalle ja antanut tarkat ohjeet, mitä heidän kuuluu sanoa. Keskeiseksi kysymykseksi muodostuu tietenkin presidentin valta-asema.

Jännite kasvaa, ja Mwonzora teljetään hetkeksi vankilaankin. Lopulta kuitenkin kovimmat paineet kaatuvat presidentin miehen, Mangwanan päälle, kun hän joutuu vastuuseen kiistanalaisesta klausuulista. Sen mukaan presidentin valtakaudet rajoitettaisiin kahteen.

Mugabe esiintyy dokumentissa vain virallisissa tilaisuuksissa, mutta hänen vaikutuksensa voi lukea koko ajan Mangwanan kasvoilta. Kiistakumppani Mwonzora toteaa myötätuntoisesti, että Mangwana on vain viestinviejä.

Samalla kun dokumentti kuvaa demokratiakehityksen toivottomuutta, se kertoo myös kahden kotimaataan rakastavan miehen suhteesta, joka kehittyy tavallaan ystävyydeksi. Dokumentin hienoimpia oivalluksia on tilan antaminen miesten ilmeille, eleille ja ruumiinkielelle. Hymyt ja otsarypyt kertovat omaa tarinaansa. Kuvausryhmä on koko ajan heidän lähellään, melkein iholla, mutta kuitenkin näkymättömissä.

Lopputuloksen on hionut leikkaaja Jeppe Bødskov.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat