Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yorkshiren karumpi puoli

Käsikirjoittaja Sally Wainwrightin uuden menestyssarjan päähenkilö on jälleen keski-ikäinen naispoliisi

Radio ja TV
 
Yle
Itsenäinen ylikonstaapeli Catherine selvittää nuoren tytön katoamista pahamaineisella Happy Walleyn alueella.
Itsenäinen ylikonstaapeli Catherine selvittää nuoren tytön katoamista pahamaineisella Happy Walleyn alueella. Kuva: Yle
Arvio: rikossarja
Happy Valley, varjojen laakso
Happy Valley, Britannia 2014
Käsikirjoitus Sally Wainwright
Pääosissa Sarah Lancashire, Steve Pemberton, Siobhan Finneran, James Norton, George Costigan
TV1 klo 21.00

Sally Wainwrightista on tullut lyhyessä ajassa brittiläisen tv-draaman iso nimi, jonka sarjojen tavaramerkkejä ovat arkirealismi, kaunistelematon huumori ja erityisen uskottavat keski-ikäiset naishahmot. Poliisisarja Scott & Bailey ja draamakomedia Viimeinen tango Halifaxissa ovat löytäneet yleisönsä myös Suomessa.

Uusi sarja Happy Valley alkaa päähenkilönsä, pikkukaupungin ylikonstaapelin esittelyllä: "Olen Catherine, 47 vuotta. Eronnut. Asun siskoni kanssa, joka on entinen heroinisti, toinen lapseni on kuollut ja toinen ei puhu minulle. Lapsenlapsikin on."

Happy Valley on West Yorkshiren poliisien antama ironinen nimitys alueelle, jota hallitsee köyhyys, työttömyys ja paha huumeongelma. Wainwrightin sarja näyttää upeiden maisemien taakse kätkeytyvän karun puolen.

Catherinea näyttelee Halifax-sarjastakin tuttu Sarah Lancashire, ja toisin kuin Scott & Baileyssä keskiössä ei tällä kertaa ole poliisien työyhteisö vaan Catherine nähdään usein toimimassa yksin.

Kuusiosaisen sarjan alku virittää nopeasti useampia juoniketjuja. Catherinen elämä tulee aika hyvin tiivistettyä heti avausrepliikissä, mutta huomio keskittyy tietenkin kuolleeseen lapseen. Mitä on tapahtunut? Pian tavataan Catherinen ex-mies, toimittaja, joka kertoo, että vankilasta on vapautunut mies. Nimi saa Catherinen nopeasti kiihtymään.

Varsinaiseksi rikokseksi muodostuu nuoren tytön kaappausdraama, jota seurataan koko sarjan ajan. Kaappaus nivoutuu vapautuneeseen mieheen. Catherine alkaa jahdata häntä henkilökohtaisista syistä, ja työt kärsivät.

Taitavaa, jännittävää ja hyvin inhimillistä. Kuten Scott & Baileyssä myös Happy Valleyssä Wainwright asettuu yhtä lailla pikkurikollisten ja narkkareiden asemaan ja ymmärtää heidän taustojaan. He ovat uskottavia henkilöhahmoja poliisien ja muiden hyvisten rinnalla.

Happy Valleyn kiinnostava sivuhenkilö on kirjanpitäjä Kevin ( Steve Pemberton ), joka ajatutuu sietämättömään ristiriitatilanteeseen yrittäessään saada tyttärensä parempaan kouluun. Catherinen elämän kipupiste on kuolleelta tyttäreltä jäänyt poika, joka alkaa oireilla koulussa. Happy Valleyssä sarkastinen ja humoristinen dialogi jää vähemmälle.

Tavallisten ihmisten kriisien kuvaajana viisikymppinen Wainwright on ikätoverinsa Paul Abbottin (Tehdas, Hävytöntä) hengenheimolainen, ja he puolestaan ovat molemmat paljossa velkaa käsikirjoittaja Jimmy McGovernille (Fitz, Katu).

Happy Valley keräsi Britanniassa hyvät katsojaluvut, ja sille on valmistumassa toinen kausi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat