Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiaohjelman Harlemiin ei ole enää paluuta

Radio ja TV
 
Harlemissa vaikuttivat muun muassa jazzlegendat Duke Ellington ja Charlie Parker.
Harlemissa vaikuttivat muun muassa jazzlegendat Duke Ellington ja Charlie Parker.
Arvio: dokumentti
Olipa kerran Harlemissa
Il était une fois Harlem, Ranska 2011
Käsikirjoitus ja ohjaus Thierry Fournet
Teema klo 21.00

Haarlem on tulppaaneistaan tunnettu pohjoishollantilainen kaupunki, jonka nimi on jäänyt historiaan myös toisenlaisesta kukoistuksesta.

Hollantilaisten maahanmuuttajien Haarlemiksi nimeämä New Yorkin Manhattanin pohjoisin osa oli vajaat sata vuotta sitten jazzin ja muun uuden afroamerikkalaisen kaupunkikulttuurin keskeisimpiä keskuksia.

Dokumentissa Olipa kerran Harlemissa painopiste onkin vahvasti menneessä, vaikka kaupunginosa saattaa olla nyt samankaltaisen murroksen edessä kuin 1900-luvun alussa. Silloin Harlemiin muuttivat valkoisten tilalle köyhemmät mustat, nyt mustien rinnalle puolestaan varakkaammat valkoiset, jotka vauhdittavat koko alueen keskiluokkaistumista.

Ranskalaisen Thierry Fournetin toimittamassa ohjelmassa tämä muutos ei näy ja mennyt on selvästi mennyttä – sekä museoitua.

Harlemin vaiheista ja maamerkeistä kertovat muun muassa Harlemin jazzmuseon johtaja, New Jerseyn Rutgers-yliopiston jazzarkiston johtaja ja tuottaja-kirjailija, jonka kirjaan perustuu juuri ensi-iltansa saanut elokuva blueslaulaja Bessie Smithista.

Ranskalaista tekijää kiinnostaa tietysti erityisesti kaikki Ranskaan viittaava, mutta "Harlemin Eurooppaan tuoneen" ja Ranskassa uran luoneen viihdetaiteilija Joséphine Bakerin nosto ei ole perusteetonta. Ohjelmassa esitelty ravintola Chez Joséphine ei ole silti Harlemissa, vaan paljon etelämpänä Times Squaren tuntumassa.

Eikä Fournet mainitse sitäkään, että teemaravintolaa veti adoptiopoika Jean-Claude Bakerin kanssa dokumentin aikaan Jarry Baker, jonka Joséphine Baker adoptoi Suomesta vuonna 1954 Jarina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat