Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampumatapaus avaa haavoja

Laadukkaan rotudokumentin tarina laajenee aina uusien haastateltujen myötä

Radio ja TV
 
HBO
Justin Pattersonin tytär Meiah pukeutui ammutun isänsä muistoksi painettuun t-paitaan.
Justin Pattersonin tytär Meiah pukeutui ammutun isänsä muistoksi painettuun t-paitaan. Kuva: HBO
Arvio: dokumentti
Southern Rites
USA 2015
Ohjaus Gillian Laub
Katsottavissa maksullisessa HBO Nordic -nettipalvelussa (hbonordic.fi)

Yhdysvaltain julma poliisiväkivalta mustaihoisia miehiä kohtaan ja kuolemantapauksista kummunneet mellakat ovat osoittaneet hätkähdyttävällä tavalla, miten rotujen väliset jännitteet ovat yhä osa USA:n nykypäivää.

Omanlaisensa, moniulotteisemman muistutuksen asiasta antaa Gillian Laubin (s. 1975) uunituore dokumenttielokuva Southern Rites, jonka tapahtumat sijoittuvat eteläiseen Georgian osavaltioon. Dokumentti on katsottavissa HBO:n maksullisessa nettipalvelussa.

Gillian Laub otti vuonna 2009 valokuvat The New York Timesin artikkeliin Montgomeryn piirikunnan lukion päättäjäistanssiaisista. Vaikka koulussa mustaihoiset ja valkoihoiset opiskelevat rinta rinnan, tanssiaisia järjestettiin kahdet, yhdet valkoihoisille ja toiset seuraavana iltana mustaihoisille.

Lehtijutun aiheuttaman julkisuuspaineen seurauksena tanssiaistapahtumat yhdistettiin seuraavana vuonna. Laub lähti paikalle tehdäkseen historiallisesta käänteestä dokumentin, mutta vihaiset järjestäjät ja kovakourainen šeriffi eivät päästäneet häntä paikalle.

"Mutta sitten törmäsin monimutkaisempaan tarinaan", lausuu Laub dokumenttinsa aluksi, ja alkaa purkaa kolmihaaraista kokonaisuutta.

Keskeisimmän kerrontalinjan muodostaa tapaus, jossa valkoihoinen Norman Neesmith, 62, ampui mustaihoisen Justin Pattersonin, 22, löydettyään tämän omasta kodistaan keskellä yötä. Hän ei tiennyt kasvattityttärensä kutsuneen Pattersonin veljineen paikalle.

Merkittävän määrän huomiota saavat myös piirikunnan šeriffinvaalit, joiden todennäköinen voittaja on mustaihoinen poliisimies, ensimmäistä kertaa alueen historiassa. Kolmas, pitkäksi aikaa taustalle jäävä juonne liittyy koulutanssiaisiin. Niistä saadaan toivon kipinää muuten kireätunnelmaisiin tapahtumiin.

Valokuvaajana tunnettu Laub ei ole ennen ohjannut dokumenttielokuvaa. Etenkin esikoisohjaajaksi hän tekee harvinaisen älykkäitä ratkaisuja rakenteen suhteen. Kaikkia tapahtumien asianosaisia ei tuoda ruutuun saman tien, vaan vähitellen, yksi kerrallaan. Näin esiin nousee aina uusia tasoja ja näkökulmia.

Tärkeä tekijä varmaotteisen dramaturgian takana lienee ollut USA:n merkittävimmän dokumenttirahoittajan ja -esittäjän HBO:n kokenut tuottaja Lisa Heller.

Jotta tuo dramaturgia ei tuntuisi ennalta liian yksioikoiselta, lienee syytä tässä kohtaa jo paljastaa alun yllättävä tieto: ampuja Neesmithin kasvattitytär on mustaihoinen. Tummapintaisen tytön ottaminen perheeseen taaperoikäisenä on johtanut siihen, että monet tuttavat ovat lakanneet puhumasta Neesmithille.

Ampumatapauksen tutkinta etenee dokumentin aikana oikeuskäsittelyyn. Tapahtumista oikeussalissa voi vetää lisää yhteyksiä Yhdysvaltain tuoreisiin rotu-uutisiin.

Laub piirtää rotutilanteesta uutisia monipuolisemman kuvan. Kun ollaan etelävaltioiden alueella, kontrasteista tulee keskimääräistä jyrkempiä, mutta laimentuneena samat jännitteet vaikuttavat rotujen välisiin kohtaamisiin kaikissa osavaltioissa.

Vuoden 2009 lukiotanssiaiset järjestettiin mustille ja valkoisille erikseen.
Vuoden 2009 lukiotanssiaiset järjestettiin mustille ja valkoisille erikseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat