Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeellinen Spindrift on säilyttänyt mystisyytensä

Ensimmäinen suomalainen tietokoneanimaatio esitetään ensi kertaa myös Suomen televisiossa

Radio ja TV
 
Harri Uusitorppa
Yle
Riitta Vainio tanssii Kotka-koreografiaansa (1962) Eino Ruutsalon ohjaamassa lyhytelokuvassa.
Riitta Vainio tanssii Kotka-koreografiaansa (1962) Eino Ruutsalon ohjaamassa lyhytelokuvassa. Kuva: Yle

Pitkiä elokuvia on tehty tietokoneella kokonaan jo 20 vuotta, erilaisista lyhyemmistä animaatioista puhumattakaan.

Mistä kaikki alkoi meillä?

Tästä, Erkki Kurenniemen ja Jan Barkin suomalaisruotsalaisesta Spindriftista (1966), joka esitetään tänään ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa. Siis melkein 50 vuotta valmistumisestaan.

"Spindrift on todellinen pioneeriteos, Suomen ensimmäinen tietokoneanimaatio ja todennäköisesti myös Pohjoismaiden", sanoo tutkija Tuula Leinonen, joka sai viime vuonna julki oman kiitetyn pioneeriteoksensa, kirjan 100 vuotta suomalaista animaatiota.

Leinosen mukaan musiikin ja liikkuvan kuvan tasavertaista liittoa tavoitellut mustavalkoinen lyhytelokuva "yritti ikään kuin tarjota musiikkia silmille".

"Spindriftin tekijät käyttivät uusinta tekniikkaa monipuolisesti. Suomalaisten animaationtekijöiden joukossa on keksijöitä, jotka kehittivät taiteellisia sisältöjä ja tekniikoita rinnakkain."

Kirjaa aloittaessaan Leinonen ei ollut nähnyt Kurenniemen tietokoneella animoimaa ja Ruotsin television tilaamaa Spindriftia, eikä moni muukaan. 15-minuuttinen abstrakti elokuva oli esitetty julkisesti vain kaksi kertaa: 1967 Espoon Dipolissa järjestetyssä tietokonemusiikin seminaarissa ja vuonna 1968 Ruotsin televisiossa.

Ja pitkään näytti, että kolmatta kertaa ei tule.

Kurenniemestä dokumentin Tulevaisuus ei ole entisensä (2002) tehnyt ohjaaja Mika Taanila sai selville, että Spindriftin ainoa esityskopio oli kadonnut tai hävitetty Ruotsin yleisradion arkistosta 70-luvun alkupuolella.

Nyt elokuva kuitenkin nähdään, Teeman kokeellisen lyhytelokuvakoosteen huippujen huippuna. Tosin tuoreena rekonstruktiona eli samasta aineistosta tehtynä versiona.

Se perustuu Spindriftin käsikirjoittaneen, kuvanneen ja tuottaneen ruotsalaisen Barkin jäämistöstä löytyneeseen leikattuun työkopioon ja leikkaamattomaan musiikkinauhaan sekä hänen työmuistiinpanoihinsa. Kurenniemi animoi elokuvan Helsingin yliopiston ydinfysiikan laitoksen analogiatietokoneella.

"Tämä ei ole yksi yhteen, mutta erittäin lähellä alkuperäistä", sanoo rekonstruktion tuottanut Kiasman erikoissuunnittelija Perttu Rastas. Työryhmään kuuluivat myös Taanila leikkaajana ja säveltäjä Petri Kuljuntausta äänimateriaalin työstäjänä, Barkin muistiinpanojen pohjalta. Elokuvan erikoisuuksiin kuuluukin, että siihen tehty musiikki ei ole elektronista vaan akustista, intialaisilla instrumenteilla soitettua.

"Spindrift oli hyvin epätodennäköinen yhtälö, joka on säilyttänyt arvoituksellisuutensa", sanoo Taanila.

Kymmenen lyhytelokuvan koosteessa on toinenkin Erkki Kurenniemen edelläkävijyyttä avaava teos, jota ei ole esitetty televisiossa. Se on Ylen studiossa kuvattu DIMI-baletti (1971), jossa Riitta Vainio tanssii lyhyen teknisen alustuksen jälkeen Kurenniemen kehittämän, liikettä musiikiksi muokkaavan videosyntetisaattorin kanssa.

Suomalaisen modernin tanssin pioneeri, tammikuussa kuollut Vainio on pääosassa myös Eino Ruutsalon kuuluisassa seitsenminuuttisessa Kotkassa (1962).

"Kurenniemen ja Ruutsalon kuusikymmenluvun teokset ovat kansainvälisestikin merkittäviä, vaikka kokeellisen elokuvan perinne oli Suomessa aika ohut", sanoo Rastas.

Ruutsalon maineikkaista lyhytelokuvista esitetään Teeman koosteessa myös Kineettisiä kuvia (1962), Kaksi kanaa (1963) ja Hyppy (1965). Ne perustuvat osittain kirjaimelliselle käsityölle eli filmin maalaamiselle, raaputtamisella, piirtämiselle ja syövyttämiselle.

Kino Suomi: kymmenen lyhytelokuvaa, Teema klo 21.55

Spindrift (1966) on Suomen ensimmäinen tietokoneanimaatio.
Spindrift (1966) on Suomen ensimmäinen tietokoneanimaatio.
Erkki Kurenniemi esittelee liikkeen mukaisesti ääntä tuottavan tietokoneohjelmansa lyhytelokuvassa DIMI-baletti (1971).
Erkki Kurenniemi esittelee liikkeen mukaisesti ääntä tuottavan tietokoneohjelmansa lyhytelokuvassa DIMI-baletti (1971).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat