Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perjantaiaamun pelastajat

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen Jälkiviisaat TV1 klo 8.45
Yle
Jan Erola on ollut mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2000.
Jan Erola on ollut mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2000. Kuva: Yle

Tositelevision aikakautena on hienoa, että löytyy keskusteluohjelmia, joissa panelistit menevät asia edellä. Jälkiviisaat ovat panneet viikon uutistapahtumia järjestykseen jo vuodesta 1998 lähtien lukuisilla eri miehityksillä. Tällä hetkellä trion muodostavat Kalle Isokallio, Kreeta Karvala ja Jan Erola.

Erola on ollut mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2000 asti. Hänen kauteensa mahtuu yksi pidempi tauko, mutta yhteensä lähetyksiä on takana useita satoja. Erola oli hämmentynyt, kun hänet aikoinaan pyydettiin mukaan ohjelmaan edustamaan nuorempaa ääntä. Aamutelevision seuraaminen ei lähetysaikansa vuoksi kuulunut hänen rutiineihinsa. "Puoli vuotta meni opettelussa" Erola muistelee.

"Siellä istuivat silloin Leif Salmén ja Ritva Santavuori. En meinannut saada puheenvuoroja, kunnes Salmén ja Santavuori alkoivat niitä säälistä antaa".

Kaikki uutiset eivät pääse Jälkiviisaiden käsittelyyn. Esimerkiksi onnettomuudet ovat aiheita, joihin ei kosketa. Ohjelmaan osallistuminen on vaikuttanut Erolan tapaan seurata uutisia. Taukojen aikana hän ei analysoi ja tutki asioiden taustoja yhtä tarkasti kuin ohjelmassa ollessaan. Historiaa opiskelleena hän pitää historiaa luontevana lähestymistapana uutistapahtumiin.

Viisaiden kolmikko on tullut toisilleen sen verran tutuiksi, että tiedetään, kuka tarttuu mihinkin aiheeseen ja miltä suunnalta. Erola on huomannut, että parhaita juttuja ei kannata sanoa lämpiössä ennen lähetystä, ne eivät toimi enää studiossa toistettuina.

Jälkiviisaat ovat äänessä 15 minuutin ajan. Pitäisikö lähetysajan olla pidempi?

"Ei, vartti on täydellinen aika", Erola toteaa. "Silloin intensiteetti säilyy ja jää tunne siitä, että juttu jää hieman kesken."

Suora lähetys sopii Erolalle hyvin. "Nauhoitetut lähetykset tuntuvat minusta tylsiltä. Suorassa lähetyksessä on tietty vaarallisuuden tunne. Siinä työntää itsensä rajalle, ja se tekee hyvää."

"Jos lähetyksen jälkeen hävettää vähän, niin ohjelmasta on todennäköisesti tullut hyvä. Mutta jos tuntuu siltä että nyt onnistui, niin todennäköisesti on tullut oltua rasittava besserwisser."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat