Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mellakoista jo vuonna 1989

Spike Leen klassikko Do the Right Thing on ajankohtainen juuri nyt

Radio ja TV
 
Yle
Spike Lee esittää elokuvassaan pizzalähettiä, jonka työnantaja (Danny Aiello) on laittanut seinälleen kuvia vain italialais-amerikkalaisista kuuluisuuksista. Siitä tulee kiistaa, miksei mukana ole mustia.
Spike Lee esittää elokuvassaan pizzalähettiä, jonka työnantaja (Danny Aiello) on laittanut seinälleen kuvia vain italialais-amerikkalaisista kuuluisuuksista. Siitä tulee kiistaa, miksei mukana ole mustia. Kuva: Yle
Elokuva
Do the Right Thing – Kuuma päivä
USA 1989
Ohjaus Spike Lee
Pääosissa Spike Lee, Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Bill Nunn
Teema klo 21.00

Baltimoren poliisi pidätti viime huhtikuussa afrikkalais-amerikkalaisen Freddie Grayn. Hän kuoli viikkoa myöhemmin poliisiautossa saamiinsa vammoihin. Kuolema johti Baltimoressa laajoihin mellakoihin.

Sen jälkeen Yhdysvalloissa on keskusteltu kiivaasti poliisiväkivallasta. Viime vuonna mellakoitiin missourilaisessa Fergusonin kaupungissa, jossa poliisi ampui 18-vuotiaan, aseettoman mustan miehen. Ja New Yorkissa tallentui heinäkuussa videolle kuohuttava tapaus, jossa poliisi kuristi mustan Eric Garnerin kuoliaaksi.

Tapahtumat ovat tuoneet monien mieleen Spike Leen klassikkoelokuvan Do the Right Thing – Kuuma päivä (1989). Se kertoo superhelteisestä kesäpäivästä New Yorkin Brooklynissä ja päättyy pienimuotoiseen mellakkaan ja poliisiväkivaltaan.

Spike Lee esittää elokuvassa pizzalähetti Mookieta, jonka työnantaja on italialais-amerikkalainen pizzerianpitäjä Sal ( Danny Aiello ).

Pizzerian seinillä on kuvia kuuluisista italialais-amerikkalaisista, ei mustista, vaikka pizzeria sijaitsee mustien asuma-alueella Bedford-Stuyvesantissa.

Tästä lähtevät liikkeelle roturistiriidat, jotka huipentuvat elokuvan laajasti keskustellussa loppujaksossa.

Elokuva on täynnä muistettavia roolisuorituksia: Samuel L. Jackson (ennen läpimurtoaan) radiojuontajana, Ossie Davis juoppona, Ruby Dee ikkunassa istuvana naisena, John Turturro (ennen läpimurtoaan) rasistisena Pinona ja erityisesti Bill Nunn rakkaudesta ja vihasta puhuvana Radio Raheemina.

Leen tyylikäs elokuva on paikoin veikeä, paikoin hauska, paikoin koskettava ja paikoin järkyttävä. Se aiheutti aikanaan Yhdysvalloissa valtavasti kohua ja vastalauseita. Elokuvan katsottiin yllyttävän väkivaltaan tai ainakin jättävän tuomitsematta sen.

Monet jopa arvelivat, että elokuva aiheuttaisi mellakoita ympäri Yhdysvaltoja. Niin ei käynyt.

"Ne ihmiset päätyivät historian väärälle puolelle", kommentoi Lee kauhistelijoitaan äskettäin.

Elokuva ei suoraan tuomitse mellakointia vaan yrittää ymmärtää laajempia syitä mellakoinnin takana. Sellainen ei vuonna 1989 ollut yleistä.

Spike Leeltä kysyttiin toukokuun alussa kommenttia poliisiväkivaltaan. Lee korosti, ettei väkivallassa itsessään ole mitään uutta: se vain tallentuu nykyään paremmin, kun ihmiset kulkevat kännykkäkamerat mukanaan. Hän myös muistutti, että protesteihin osallistui muitakin kuin mustia.

"Tässä ei ole kyse vain afrikkalais-amerikkalaisista. Näitte, mitä tapahtui Fergusonissa. Kaikki lähtivät kaduille: mustat, valkoiset, latinot, aasialais-amerikkalaiset. – – Älkää menkö siihen halpaan, että tämä koskisi vain mustia."

Mestariteos ei aikanaan saanut parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuutta, mikä sekin herätti raivoa. Oscarin sai toinen afrikkalais-amerikkalaisten ja valkoisten suhdetta käsittelevä elokuva, nimittäin Palveluksessanne, Miss Daisy (1989). Se kertoi mustan autonkuljettajan ja juutalaisen leskirouvan ystävystymisestä.

Nykyään Do The Right Thing – Kuuma päivä on näistä kahdesta arvostetumpi.

Keskustelu etnisistä ristiriidoista ja poliisiväkivallasta on Yhdysvalloissa laadukkaampaa kuin vuonna 1989. Sen sijaan mustien elokuvaohjaajien tilanne ei ole parantunut. Vain yhden mustan ohjaajan elokuva on saanut parhaan elokuvan Oscarin, nimittäin Steve McQueenin 12 Years a Slave (2013), ja senkin ohjaaja on englantilainen.

Spike Lee on muistuttanut, että ongelma on valitsijoissa. Viime vuonna paljastui, että Oscareista äänestävien keski-ikä on 63 vuotta ja 94 prosenttia heistä on valkoisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat