Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monta kivaa kesäkaveria

Radio ja TV
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Ilmoitan nyt hyvissä ajoin ne kesän päivät, jolloin minua on turha houkutella esimerkiksi maatalousmessuille, terassille tai huovutuskurssille.

Teema-kanava nimittäin julkaisi kesäohjelmistonsa viime viikolla.

Monet listan elokuvista ovat uusintoja parin viime vuoden ajalta, mutta klassikot ovat klassikoita juuri siksi, että ne kestävät useampaa katselua.

Aloitetaan muutamasta päivämäärästä, jolloin en poistu sohvaltani jääkaappia pidemmälle.

Peter von Bagh: Kreivi, 11. kesäkuuta klo 21.

Alkukesään saa vinoa lähtökierrettä von Baghin ainoalla fiktioelokuvalla, joka on varsinainen kallonkiusaaja. Alkuvuodesta kuolleen naistenhuijari Peter Ylermi Lindgrenin elämästä kertova leffa pomppii campisti eri tyylilajien välillä ja on samalla myös kuvaus 1960- ja 70-luvun moraalikumouksesta.

Kreivin ikimuistoisin ja vaivaannuttavin kohtaus on Lindgrenin esittämä pikkutuhma Kaksi kanaa -humppa, jolla voi herkutella etukäteen YouTubessa.

Buster Keaton: Kenraali, 14. 6. klo 18.

Elokuvantekijöillä on monta syytä olla kateellinen Keatonille: hänellä oli mahdollisuus tehdä monta mykkäfilmin temppua ensimmäisen kerran. Toisaalta hän toteutti ne niin hyvin, että parempi näin.

Elokuvassa Keaton on veturiaan intohimoisesti suojeleva junankuljettaja. Huikea komedia on katsomisen arvoinen jo mykkäelokuvan historian kalleimman loppukohtauksen vuoksi, jossa oikea veturi ajetaan jokeen palavalta sillalta.

Jules Dassin: Rififi, 18. 7. klo 21.

Edellisistä kehuista huolimatta kesäni jakaantuu karkeasti kahteen osaan: aikaan ennen Rififiä ja aikaan sen jälkeen.

Mestarillinen film noir -klassikko kiellettiin aikoinaan Suomessa(kin) 1950-luvun lopulla, koska elokuvan puolta tuntia kestävää, musiikitonta ja dialogitonta murtokohtausta pidettiin suoranaisena pitkäkyntisten opetuselokuvana.

Itse nautin kohtauksesta ja vertaan sitä mielessäni Andrei Rublevin kirkonkellon valamisepisodiin tai Kahdeksan surmanluodin pontikankeittoon.

Asiansa osaavien käsityöläisen taiturointia on aina ilo seurata.

Miska Rantanen HS
miska.rantanen@hs.fi Twitter: MiskaRantanen
Kirjoittaja kavahtaa ajatustakin värielokuvasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat