Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komisario Montalbano kritisoi mafiaa

Italialaiskirjailija Andrea Camillerin etsivä vetää turisteja sarjan kotikylään

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Palomar
Komisario Montalbanon (Luca Zingaretti) hahmossa kiteytyy kirjoittaja Andrea Camillerin huumorintaju.
Komisario Montalbanon (Luca Zingaretti) hahmossa kiteytyy kirjoittaja Andrea Camillerin huumorintaju. Kuva: Palomar
Etsiväsarja
Komisario Montalbano
Il commissario Montalbano Italia 1999–
TV1 klo 21.55

Italialainen kirjailija Andrea Camilleri (s. 1925) iski kultasuoneen alkaessaan 1990-luvun alussa kirjoittaa komisario Montalbanon tutkimuksista kertovaa dekkarisarjaa.

Pätevä poliisi on ponkaissut kirjojen sivulta myös nimeään kantavan suositun italialaisen tv-sarjan päähenkilöksi, jossa häntä näyttelee Luca Zingaretti.

Camillerin dekkarit sisältävät useita halveksivia viittauksia Kummisetä-elokuvasarjaan.

Vuonna 2012 kirjailija antoi The Guardian -lehdelle haastattelun, jossa hän kertoi, miksi.

Camillerin mukaan häntä ällöttää Hollywoodin tapa mytologisoida ja glorifioida mafiaa. Kirjailija itse pyrkii kuvaamaan sitä realistisemmin ja jopa kriittisesti.

Rikolliset ovat kuitenkin toistaiseksi jättäneet hänet rauhaan.

"Mafia tappaa toimittajia, ei kirjailijoita", Camilleri lausahti haastattelussa sarkastiseen tyyliinsä.

Camilleri alkoi kirjoittaa dekkareita vasta eläkeikäisenä. Sitä ennen hän oli tehnyt pitkän uran televisio-ohjaajana ja julkaissut historiallisia romaaneja.

Ensimmäinen Montalbanon seikkailuista kertova dekkari Veden muoto ilmestyi vuonna 1994. WSOY julkaisi sen SAPO-dekkarisarjassaan vuonna 2003.

Käännöstahti on valitettavasti ollut niin verkkainen, että tammikuussa suomennettu Paperikuu on julkaistu Italiassa jo vuonna 2008.

Kaikkiaan dekkareita on käännetty vasta yhdeksän, vaikka kirjailija on ehtinyt tehtailla niitä jo 23 teoksen verran. Paperikuussa komisario setvii housut kintuissa kuolleen naistenmiehen murhaa omintakeiseen tyyliinsä.

Sisiliassa syntynyt Camilleri maustaa kirjansa kieltä herkullisilla sisilialaisilla ilmauksilla, joiden suomentaminen tuottaa kääntäjälle varmasti päänvaivaa. Paperikuun kääntänyt Helinä Kangas tarttuikin varsinaiseen haasteeseen. Kirjojen kieli on lievästi ilmaistuna epäkorrektia: prostituoidut ovat huoria, eikä kirjojen rasistisia ilmaisuja halua edes toistaa. Televisiossa henkilöiden sanailua on sentään hieman siistitty.

Montalbanon ensiesiintyminen dekkarisarjan ensimmäisessä osassa Veden muoto kiteyttää oivasti hänen persoonansa ja ennen kaikkea Camillerin huumorintajun.

Lukija yllättää poliisin viettämästä kiihkeitä hetkiä naisystävänsä Livian kanssa sängyssä. Montalbano innostuu hieman kokeilemaan Fifty Shades of Grey -elokuvasta tuttuja otteita, kun puhelin soi.

"Viitsimättä edes avata silmiään Montalbano ojensi kätensä, ei niinkään tarttuakseen kuulokkeeseen kuin tavoittaakseen vääjäämättä haihtuvan unen lepattavat liepeet." Villi seksikohtaus onkin vain unta.

Dekkareiden tapahtumapaikan Vigàtan esikuva on Camirrelin mukaan hänen oma kotikaupunkinsa Porto Empedocle.

Montalbanon suosio sai kaupungin päättäjät keksimään varsin erikoisen idean. Kaupungin nimi muutettiin vuonna 2003 virallisesti Porto Empedocle Vigàtaksi. Ideana oli tietysti kalastella paikalle entistäkin enemmän turisteja, jotka haluavat viettää lomaansa bongaillen fiktiivisten rikosten tapahtumapaikkoja.

Tv-sarjaa tosin ei ole kuvattu siellä, vaan Ragusan alueella.

Ernesto Ruscio Getty Images
Andrea Camilleri on kirjoittanut Komisario Montalbano -dekkarisarjaan jo 23 osaa.
Andrea Camilleri on kirjoittanut Komisario Montalbano -dekkarisarjaan jo 23 osaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat