Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supersankarit valkokankaalla

Teeman dokumenttisarja sukeltaa 1950-luvun populaarikulttuurin ytimeen

Radio ja TV
 
Yle
Supersankarit ovat olleet oleellinen osa populaarikulttuuria Supermiehestä lähtien.
Supersankarit ovat olleet oleellinen osa populaarikulttuuria Supermiehestä lähtien. Kuva: Yle
Dokumenttisarja
Supersankarit
Superheroes: A Never-Ending Battle, USA 2013
Teema ma–ke klo 21.00

Kolmeosainen dokumenttisarja Supersankarit ei säästele suitsutusta. Heti kättelyssä se julistaa yliluonnollisilla voimilla varustetut sarjakuvahahmot amerikkalaisiksi jumaliksi, jotka ovat valloittaneet koko maailman.

Myötämielinen dokumenttisarja tietysti sopii Teema-kanavan viikkoon, jossa trikoot ja viitat vilistävät. Ja kyllä sarja kertoo perusasiat pätevästi. Sen on ohjannut kulttuuridokumenttien kokenut tekijä Michael Kantor.

Mukana on myös nimekkäitä vieraita. Hämähäkkimiehen ja Ihmenelosten isä Stan Lee vastaa faneille paavia. Jim Steranko, Joe Kubert ja Neal Adams notkistivat lajityypin kerrontaa ja piirroksia.

Ja onpa mukana Jules Feiffer, joka käväisi supersankarien parissa ennen kuin teki Helsingin Sanomissakin julkaistuja poliittisen sarjakuvan kantateoksia. Feiffer tarjoaa myös kriittisimmän lausunnon: sankarimme eivät koskaan olleet kovin teräviä.

Sarjan ensimmäinen osa alkaa lajityypin synnystä Teräsmiehen ja Batmanin myötä 1930-luvun lopussa. Suosio kasvoi nopeasti. 1940-luvun alussa yli 90 prosenttia amerikkalaisista 7–17-vuotiaista pojista luki sarjakuvalehtiä.

Siinä sivussa kerrotaan mielenkiintoinen tieto. Myös tytöistä melkein 90 prosenttia luki sarjakuvia. He lukivat muita kuin supersankareita, joten tieto ohitetaan. Mutta sarjakuva ei ollut pelkästään poikien juttu.

Eikä sarjakuva ole ollut koskaan pelkästään supersankareita, vaikka ne ovat päävastuussa maailmanlaajuisesta mielikuvasta, jossa sarjakuva on keskenkasvuisten poikien todellisuuspakoa.

Toisen maailmansodan aikoina sarjakuvia luki 70 miljoonaa amerikkalaista, noin puolet koko kansasta. Supersankarit osallistuivat sotapropagandaan.

Dokumenttisarja jatkaa kertomalla nuoren ja neuroottisen Hämähäkkimiehen ja muiden Marvelin arkisista ongelmista kärsivien sankareiden synnystä 1960-luvulla. Ne kelpasivat jopa lukiolaisille. Viimeisessä vaiheessa 1980-luvulla supersankareista tuli kyynisiä omankädenoikeuden käyttäjiä.

Hajanaisen dokumenttisarjan seasta voi poimia sirpaleita, joista rakentuu hieman toisenlainen kuva alan historiasta.

Toisen maailmansodan jälkeen supersankarisarjakuvien suosio on hiipunut. Väliaikaisia nousuja on ollut, 1960-luvulla Marvelin sarjakuvat ja 1980-luvun lopussa Frank Millerin Batman-tulkinta ja Alan Mooren Vartijat saivat aikaan piikkejä levikkikäyrissä.

Supersankarisarjakuvien menekki ei ilmeisesti ole ollut sitten 1930-luvun yhtä heikko kuin nykyisin. Samaan aikaan supersankarit eivät ole koskaan tuottaneet yhtä paljon taaloja.

Taaloja eivät enää tahkoa sarjakuvat vaan elokuvat. Supersankareista on tullut Hollywoodin valtavirtaa, unelmatehtaan kalleimpia ja tuottoisimpia tuotteita.

Jo 1950-luvulla Teräsmies-televisiosarja tuki sarjakuvan hiipuvaa suosiota. 1960-luvulla camp-klassikko Batman-tv-sarja oli ilmiö. Teema esittää sitä jälleen.

Valkokankaille supersankareilla oli vielä pitkä matka. Vuoden 1978 Superman-elokuva menestyi, mutta sen perässä tehdyt eivät. Tim Burtonin Batman aloitti varsinaisen kehityksen vuonna 1989 ja Christopher Nolanin Batman-versiot kiihdyttivät sitä kohti nykymenoa.

Elokuvien menestystä on auttanut teknologian kehitys. Vaikka dokumentissa yritetään toisin väittää, lentävät sankarit eivät olisi uskottavia ilman tehostetekniikkaa.

Samalla supersankarisarjakuvien aika alkaa olla auttamatta ohi, vaikka dokumentissa haikaillaan vielä uutta nousua niillekin.

Sen sijaan sarjakuvan aika on kaikkea muuta kuin ohi. Myös Amerikassa sarjakuvan taiteellinen taso on parempi kuin koskaan. Kiinnostavia teoksia syntyy koko ajan, mutta ne eivät ole suurta viihdebisnestä.

 

Supersankariviikon muita ohjelmia Teemalla:

Batman. Vuoden 1966 sarjan 1. tuotantokausi ma–pe klo 20.
Sankaruuden ainesosat. Israelilaisohjaaja tutkii dokumentissaan todellista sankaruutta. To klo 21.00.
Teemalauantai: Lepakkoja ja monstereita. La klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat