Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Balkanin maat yrittävät kasvaa aikuisiksi

Radio ja TV
 
Robert Cooperin (oik.) huumorintaju on koetuksella, kun hän yrittää saada Serbiaa ja Kosovoa sopimaan keskinäisistä suhteistaan.
Robert Cooperin (oik.) huumorintaju on koetuksella, kun hän yrittää saada Serbiaa ja Kosovoa sopimaan keskinäisistä suhteistaan.
Arvio: dokumentti
Rauhantekijän testi
The Agreement
Tanska 2014
Ohjaus Karen Stokkendal Poulsen
TV1 klo 21.30

Maailman tärkeimpiä asioita ratkaistaan kokouksissa. Tästä muistuttaa EU:n ulkosuhdehallinnon neuvonantaja Robert Cooper, joka on istunut lukuisissa neuvottelupöydissä. Tanskalaisen Karen Stokkendal Poulsenin dokumentissa hän yrittää saada kaksi Euroopan pahinta riitapukaria, Serbiaa ja Kosovoa, pääsemään sopimukseen keskinäisistä suhteistaan ja Kosovon pohjoisosien serbien asemasta.

Serbiaa edustaa poliitikoksi ryhtynyt rock-muusikko Borko Stefanovic, ja vastaparina on Kosovon itsenäisyyden puolesta taistellut professori, Kosovon apulaispääministeri Edita Tahiri. Rajojen ja itsenäisyyden lisäksi neuvottelupöydässä käydään kiistaa myös kahden sukupolven välillä.

Kokouspöydät näyttävät aina samanlaisilta, mutta niissä istuvilla ihmisillä on omat historiansa, tässä tapauksessa myös sotakokemuksensa. Dokumentti avaa kummankin vastaneuvottelijan persoonaa ja menneisyyttä, ja kirjaviisas Cooperkin tulee tutuksi.

Historiallisia neuvotteluja käydään näennäisen rauhallisesti, mutta rivien väliin mahtuu ivaa ja kiusantekoa. "Kasvaisivat aikuisiksi", Cooper tuhahtaa. Hän yrittää vaikuttaa tunnelmaan vaihtamalla solmioita. Mitä lähemmäs sopimusta päästään, sitä tiukemmaksi sananvaihto käy.

Cooper on vankkumaton EU:n kannattaja. Neuvotteluiden tavoitteena on ennen kaikkea edistää sekä Serbian että Kosovon pääsyä EU:n jäseniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat