Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidin jäljillä satumaassa

Tanskalainen animaatio opettaa niin aikuisia kuin lapsia käsittelemään läheisen menetystä.

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Noble entertaiment
Johan-jänis etsii äitiään mytologioista ammentavassa animaatiomaailmassa.
Johan-jänis etsii äitiään mytologioista ammentavassa animaatiomaailmassa. Kuva: Noble entertaiment
Elokuva
Harri Römpötti

Johan-jänis asuu laivalla isänsä kanssa ja ikävöi äitiään. Isä tuntuu pelkäävän jotain eikä Johan saa koskaan lähteä laivalta. Siinä on alkuasetelma tanskalaisen Esben Toft Jacobsenin animaatioelokuvalle Resan till Fjäderkungens Rike (2014).

Nimi tarkoittaa suomeksi Matkaa Sulkakuninkaan valtakuntaan. Sinne Johan lähtee etsimään äitiään. Jacobsen on onnistunut tekemään elokuvan, joka käsittelee läheisen menetystä lempeästi mutta kaihtelematta. Se tehoaa niin lapsiin kuin aikuisiin.

"Huomasin, että kuolema kiinnostaa lapsia, mutta aikuiset eivät puhu siitä. Aikuiset pelkäävät aihetta enemmän kuin lapset. Lapsilla ei ole asiasta kokemuksia, joten he ovat uteliaita sen suhteen", Jacobsen sanoo puhelimessa Kööpenhaminasta.

Jacobsen ja muut tekijät tosin välttävät yleensä mainitsemasta kuolemaa puhuessaan Sulkakuninkaasta ennen elokuvan katsomista. Hänen mielestään on parempi, että lapsille selviää vasta tarinan edetessä, mistä sadussa on kysymys.

Jacobsen aloitti elokuvansa tekemisen hieman poikkeuksellisella tavalla. Hän ja käsikirjoittaja Jannik Tai Mosholt kirjoittivat aluksi vain lyhyen kuvauksen tarinan luonteesta. Juonen hahmotuttua Jacobsen alkoi piirtää. "Minulla on pieni toimisto, mutta siinä on paljon valkoisia seiniä. Aloin täyttää niitä piirroksilla. Halusin kehittää tarinaa vaistonvaraisesti ja vapaasti. Seinille syntyi satoja ideoita. Niistä poimimme sitten sopivat", Jacobsen selittää.

Ehkä menetelmän takia elokuvasta tuli kuvallisesti komea. Sulkakuninkaan salaperäisestä valtakunnasta tuli erittäin uskottava.

Siitä maailmasta voi hakea niin kreikkalaisen mytologian kuin pohjoismaisten satujen vaikutteita. Silti se tuntuu omaperäiseltä ja herättää uteliaisuuden.

"Yritimme tehdä sen maailman niin, että esikuvista huolimatta myös omat ajatuksemme mahtuvat mukaan. Aina kun keksimme jotain, se tuntui löytyvän jostain vanhasta mytologiasta. Esimerkiksi Sulkakuninkaan hahmo on oikeastaan hyvin tavallinen."

Jos tanskalaisen animaattorinkin luomus muistuttaa vanhoja maailmanselityksiä, ehkäpä ei ole sattumaa, että niin monissa eri aikoina ja eri paikoissa syntyneissä mytologioissa on samoja piirteitä. "Ihmisille on luonnollista keksiä tarinoita selittämään tuntematonta", Jacobsen toteaa.

Nykyajan tanskalaisruotsalainen myyttimaailma toteutettiin tietokoneella kuten suurin osa pitkistä satuanimaatioista. Jacobsenille tietokone on luontevin väline. Hän piirsi jopa ensimmäiset kuvat Wacom-piirtolaudalla.

Jacobsen (s. 1977) alkoi piirtää melko myöhään, 16-vuotiaana. Hänen isoveljensä oli taitava piirtäjä ja ryhtyi arkkitehdiksi. "Hän luo todellisuutta, joten minulle jäi sepite", Jacobsen sanoo hilpeästi.

Hän aloitti uransa tietokonepeleistä, mutta niissä ei tuntunut olevan siihen aikaan tarpeeksi runoutta ja sielua. Niinpä hän opiskeli animaatiota. Jo Jacobsenin ensimmäinen pitkä animaatio Den kæmpestore bjørn (2011) menestyi hyvin.

Televisiossa sitä ei näe, mutta Resan till Fjäderkungens Rike on Pohjoismaiden ensimmäinen kolmiulotteinen pitkä animaatioelokuva.

"Veljeni kanssa teimme omia stereokuvia Viewmaster-kiekkojen tyyliin jo noin kymmenvuotiaina. Tässä kolmiulotteisuus tuntui antavan toiselle maailmalle enemmän läsnäoloa", Jacobsen miettii.

Resan till Fjäderkungens Rike sai toukokuussa pitkien elokuvien kilpailun pääpalkinnon Saksassa Stuttgartin animaatiofestivaalilla, joka on alan arvostetuimpia tapahtumia.

 

Resan till Fjäderkungens Rike
C More First klo 18.30

Esben Toft Jacobsen on harvoja pohjoismaisia animaattoreita.
Esben Toft Jacobsen on harvoja pohjoismaisia animaattoreita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat