Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehtaan naiset lakkoilevat kehutussa tosidraamassa

Radio ja TV
 
Jaime Winstone.
Jaime Winstone.
Arvio: elokuva
Tehtaan tytöt ★★★
Made in Dagenham, Britannia 2010
Ohjaus Nigel Cole
Pääosissa Sally Hawkins, Bob Hoskins, Geraldine James, Daniel Mays
Hero klo 21.00 (K12)

Fordin autotehdas Suur-Lontoon Dagenhamissa oli vielä 1960-luvulla valtava. Wikipediassa kerrotaan työntekijöitä olleen huippuaikana 40 000, mutta tosipohjaisen Tehtaan tytöt -elokuvan mukaan miehiä kävi vuonna 1968 töissä peräti 55 000 ja naisia 187.

Verhoilijoina työskentelevät elokuvan naiset on työnantajan uudessa arvioinnissa luokiteltu ammattitaidottomiksi. Heidän palkkansa jää selvästi miesten palkkatason alle, eikä Dagenhamin tehdas ole yksittäistapaus.

Avauskohtauksessa Bob Hoskinsin ylinäyttelemä luottamusmies kysyy naisilta, haluavatko nämä julistaa ylityökiellon ja ryhtyä päivän työseisaukseen. Naiset suostuvat yksimielisesti. Yhdeksi heidän edustajakseen neuvotteluihin valitaan Rita O'Grady ( Sally Hawkins ).

Kotona O'Gradyn aviomies ( Daniel Mays ) on hämillään vaimonsa uusista kiireistä. Ajan rajoittuneet käsitykset naisten tasa-arvosta alkavat hiipiä sekä kodin että tehtaan ilmapiiriin.

Tehtaan tyttöjä on kehunut moni arvostelija. Kehuista kuitenkin jää tuntu, että ne kohdistuvat osittain siihen, mitä naiset pyrkivät vuonna 1968 saavuttamaan, ei pelkästään elokuvan laatuun.

Pääosan Hawkins on välillä hyvä, välillä liikuttuu omista sanoistaan liikaa. Sivuosassa varakkaamman perheen äitinä nähdään Rosamund Pike, joka viime vuonna teki vaikutuksen David Fincherin jännärissä Gone Girl. Onnistujiin lukeutuu myös työministeriä näyttelevä Miranda Richardson.

Tuntuu, että ohjaaja Nigel Cole (s. 1959) on halunnut pitää iloisuuden yllä puoliväkisin, mikä tylsyttää draaman terää. Tämä korostuu etenkin alun "arvonalennuksen" kohdalla. Muutama tunteikas kohtaus erottuu edukseen, mutta kaiken kaikkiaan yllätykset ovat vähissä ja huumori välillä tekemällä tehtyä.

Colen samanhenkisiin naisenergian ryydittämiin elokuviin lukeutuvat Kalenteritytöt (2003), jossa kerättiin rahaa leukemiatutkimukseen nakukalenterilla, ja Pelastakaa Grace (2000), jossa leski ryhtyi viljelemään marihuanaa.

OIKAISU 4.6.2015 Tehtaan tytöt -elokuvan arvion kuvatekstissä on väärä nimi. Kuvassa on näyttelijä Jaime Winston eikä Sally Hawkings.Virhe oli lehden, ei kirjoittajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat