Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piinallinen kesä norjalaisittain

Komediasarja Täydellinen kesä on norjalaisten kesy vastine Solsidanille ja tanskalaiselle Kyllä nolottaa -sarjalle

Radio ja TV
 
MTV3
Norjalaisperheen kohellus nojaa pohjoismaalaisen komedian tyypillisiin elementteihin.
Norjalaisperheen kohellus nojaa pohjoismaalaisen komedian tyypillisiin elementteihin. Kuva: MTV3
Arvio: komediasarja
Täydellinen kesä
Neste Sommer, Norja 2014
Sarjan idea Lars Gudmestad, Simen Alsvik
Pääosissa Trond Fausa, Janne Formoe, Pia Tjelta, Eivind Sander
MTV3 klo 22.40

Pohjoismaiset tv-sarjat levittäytyvät yhä enemmän myös kaupallisille kanaville, sekä alkuperämaissaan että meillä Suomessa. Uusi norjalainen komediasarja Täydellinen kesä on tehty kaupalliselle TVNorge-kanavalle, ja täällä se on päätynyt MTV:lle.

Täydellinen kesä on vähän kuin norjalaisversio Solsidanista. Puolituntisissa jaksoissa kaksi pariskuntaa tuskailee ja töppäilee kesäisessä lomaidyllissä. Päähenkilö on nuori perheenisä Per Ivar, joka yrittää olla vaimolleen mieliksi. Perhe lähtee vaimon, Evan, vanhempien mökille ja sinne tulee perässä myös Evan veli Terje sekä tämän uusi tyttöystävä Anki, joka saa pian huomata jääneensä perhepiirien ulkopuolelle.

Päällisin puolin kaikki sujuu nätisti, ja ihmiset ovat kilttejä toisilleen, mutta kommelluksilta ei voi välttyä. Alkujaksossa hankaluuksia syntyy haisevasta huussista ja hylätystä kuivakäymälästä.

Jouduin katsomaan sarjaa ilman tekstityksiä, joten varmasti osa huumorista meni ohi, mutta sarjan tyyli välittyy helposti. Norjalaissarja on realistisempi ja pienieleisempi kuin Solsidan. Toisaalta se tuo vähän mieleen tanskalaisten hitin Kyllä nolottaa, joka puolestaan on ihan törkeä.

Varsinkin päähenkilö Per Ivar muistuttaa kovasti sekä Solsidanin Alexia että Kyllä nolottaa -sarjan Frankia, jotka molemmat ajautuvat vaikeuksiin vain siksi, että eivät oikein osaa sanoa ei. Liian kiltti mies on siis yksi pohjoismaisen nykyhuumorin perushahmoista.

Norjalaisten sarja ei yllä kummankaan tasolle, vaikka ei se huonokaan ole. Hahmot ovat onnistuneita ja samaistuttavia, ohjaus sujuvaa, mutta se ei vain ole kovin rohkea mihinkään suuntaan. Se jää sekä ruotsalaisen että tanskalaisen esikuvansa välimaastoon.

Norjalaisten huumorintaju voi olla monille tuntematonta maastoa, mutta itse asiassa norjalainen tv-osaaminen on ollut viime vuosina nousussa myös komedioissa. Toinen Täydellisen kesän luojista, Simen Alsvik, on ollut ohjaamassa Lilyhammeria, josta on tullut norjalaisille iso menestys. Sitä on esitetty Suomessakin Ylen Fem-kanavalla, ja se löytyy myös Netflixistä.

Samainen Alsvik on ohjannut kaksi jaksoa myös Kotikulmilla-sarjaan, jota Fem esittää parhaillaan uusintana. Se ei tosin ole komediaa.

Vähemmän tunnettu mutta mainio norjalainen komediasarja on taannoinen Päin perhettä, joka sekin on nähty uusintana Femillä.

Nyt pohjoismaiset uutuussarjat eivät ole enää Femin yksityisomaisuutta. Moneen kertaan nähty Solsidan pyörii tänä kesänä Avalla, ja sehän on kaupallisen TV4:n tuotantoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat