Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

8-pallo on Louhimiehen parhaita teoksia

Radio ja TV
 
Nelonen
Jessica Grabowsky tekee koskettavan roolisuorituksen vankilasta palaavana äitinä.
Jessica Grabowsky tekee koskettavan roolisuorituksen vankilasta palaavana äitinä. Kuva: Nelonen
Arvio: elokuva
8-pallo ★★★
Suomi 2013
Ohjaus Aku Louhimies
Pääosissa Jessica Grabowsky, Eero Aho, Pirkka-Pekka Petelius, Mikko Leppilampi
Nelonen klo 21.00

Ohjaaja Aku Louhimies palaa usein lähiöihin, rikosten maailmaan ja syrjäytyneiden elämänkohtaloihin. Vuosaari (2012) yhdisti useita tarinoita, jotka olivat toinen toistaan masentavampia. Se avasi varmasti monen silmiä, mutta elokuvana ja käsikirjoituksena se oli valitettavan keskeneräinen. Yksittäisten kohtausten rankkuus nousi itseisarvoksi.

Vuotta myöhemmin valmistunut 8-pallo on keskittyneempi ja dynamiikaltaan tarkempi, ja se on Louhimiehen parhaita töitä. Elokuva perustuu Marko Kilven rikosromaaniin Elävien kirjoihin, jonka pohjalta Jari Rantala on tehnyt käsikirjoituksen.

Tematiikka on tuttua. Päähenkilö Pike ( Jessica Grabowsky ) pääsee vankilasta ja yrittää päästä uuden elämän alkuun pienen vauvansa kanssa. On tietysti helppo arvata, ettei se tule onnistumaan. Pike jaksaa häätää muut vanhat narkkikaverit, mutta edessä on väistämättä kohtaaminen entisen miesystävän Lallin kanssa ( Eero Aho ).

Toinen keskeinen mies Piken elämässä on psykologisesti tarkkavaistoinen rikostutkija Kaski ( Pirkka-Pekka Petelius ). Mikko Leppilampi esittää poliisia, jonka tehtävänä on vahtia Kaskea, ettei tällä mene "puurot ja vellit sekaisin".

8-pallokuvaa ihmisiä, joilla riittää vielä halua välittää ja auttaa. Grabowskyn vahvasti tulkitsema Pike on elokuvan ydin, mutta hän putoaa välillä miesten pelinappulaksi, oman elämänsä sivuhenkilöksi, kohteeksi.

Elokuva on vahvimmillaan kuvatessaan huumeiden tuhovoimaa, ja sen teeman rinnalla poliisien rooli on turhankin suuri. Sovinnainen loppu töksähtää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat