Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wayward Pinesin tekijä kirjoitti ensin Twin Peaksiä itselleen

Blake Crouch ammensi Wayward Pines -kirjoihinsa tunnelmaa menneiden vuosien kulttisarjoista

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Fox
Matt Dillionin esittämä agentti Ethan Burke selvittää kadonneiden kollegoidensa kohtaloa oudossa Wayward Pinesin kaupungissa.
Matt Dillionin esittämä agentti Ethan Burke selvittää kadonneiden kollegoidensa kohtaloa oudossa Wayward Pinesin kaupungissa. Kuva: Fox
Jännityssarja
Wayward Pines
USA 2015
FOX torstaina 4.6. klo 21.55

Yhdysvaltalainen kirjailija Blake Crouch muutti joitakin vuosia sitten Coloradoon. Hän suuntasi vaimonsa kanssa lomamatkalle Ourayn pikkukaupunkiin, jossa asuu vain noin tuhat ihmistä. Vuorten ympäröimä kaupunki on oikea idylli.

Eräänä yönä Crouch lähti yksinään iltakävelylle. Hän sai kävellä hipihiljaisuudessa. Sen sijaan, että olisi nauttinut olostaan täysin rinnoin, Crouchin valtasi klaustrofobia. Kaupunki vaikutti yhtäkkiä jopa liian täydelliseltä. Entäpä, jos sieltä ei olisikaan ulospääsyä? Entä jos hän yrittäisi silti lähteä, mutta kaikki kaupungin asukkaat estäisivät häntä?

Kuulostaako tämä ajatus tutulta? Se johtuu siitä, että Crouch kehitti aiheesta kirjasarjan Wayward Pines. Siihen perustuva samanniminen tv-sarja on koukuttanut jo ison joukon suomalaiskatsojiakin.

Crouch myöntää olevansa paljosta velkaa muutamalle tv-sarjalle. Suurin inspiraationlähde on tietysti David Lynchin legendaarinen Twin Peaks. Crouch kertoo kirjasarjan ensimmäisen osan loppusanoissa, ettei ole koskaan unohtanut tunnetta, joka hänet valtasi hänen katsoessaan sarjaa. Kirjailija myös kiittelee vanhempiaan siitä, että nämä antoivat hänen 12-vuotiaana valvoa myöhään ja katsella ohjelmaa.

Crouch oli niin murtunut sarjan loppumisesta, että hän yritti jopa kirjoittaa sille kolmannen kauden puhtaasti omaksi ilokseen. Muita esikuvia olivat Hämärän rajamailla, Saarroksissa, Villi Pohjola, Rooman sheriffi, Salaiset kansiot ja Lost.

Tv-sarja noudattelee kirjojen juonta melko tarkasti. Crouch itse on paitsi tuottanut myös käsikirjoittanut sarjaa. Hänen mukaansa kaikki muutokset ovat vain korjauksia virheisiin, jotka jäivät kirjoissa häiritsemään häntä. Kirjailija on kertonut, että hän suorastaan liikuttui vieraillessaan kuvauspaikalla ensimmäistä kertaa.

Vancouverilaiseen Agassizin pikkukaupunkiin lavastettu Wayward Pinesin kaupunki muistutti hämmästyttävästi hänen omia mielikuviaan paikasta. Pienetkin yksityiskohdat olivat mallillaan, seriffi Popen työpöydällä olevia koriste-esineitä myöten.

Sarja ei kuitenkaan ole niin uskollinen kirjoille kuin kirjailija väittää. Suurimpia muutoksia on se, että kirjoissa päähenkilö Ethan Burke palveli Irakin sodassa taistelulentäjänä. Hänet ammuttiin alas Fallujan toisessa taistelussa ja kaikki muut hänen ohjaamassaan Black Hawk -helikopterissa matkustaneet sotilaat kuolivat. Burke joutui vihollisten vangiksi ja Al-Qaidan terroristin kiduttamaksi.

Vapauduttuaan hän saa tilaisuuden tappaa kiduttajansa. Hän ampuu tätä epäröimättä suoraan kasvoihin. Kokemusten aiheuttama traumaperäinen stressihäiriö voisi aiheuttaa jopa niin pahoja harhoja, että koko Wayward Pines olisikin vain Ethanin mielikuvituksen tuote.

Tv-sarjassa taas Ethan kantaa syyllisyyttä jopa satoja ihmisiä tappaneesta terroriteosta.

Tammi julkaisee romaanitrilogian Ilkka Rekiaron suomentamana. Ensimmäinen osa Ei pakotietä ilmestyi 27. huhtikuuta. Toinen kirja Salaisuus tulee ulos elokuussa ja kolmas kirja Viimeinen kaupunki tammikuussa 2016. Fanien on turha elätellä toivoa jatkosta. Kirjailija kirjoitti viimeisen kirjan ilmestyttyä Facebook-sivulleen päivityksen, jonka mukaan hän kaipasi Wayward Pinesin kaupunkiin, mutta ei usko palaavansa sinne enää koskaan.

Sarja on innoittanut ihmisiä kirjoittamaan sitä jatkavia tarinoita Kindle Worlds -palvelussa. Kirjailijan itsensä mukaan osa niistä on erittäin hyviä. Erityisesti hän suosittelee veljensä Jordan Crouchin tarinaa Exit Vertigo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat