Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heli Laaksosen kesäohjelmalle ruotsalaisetkin voivat olla kateellisia

Radio ja TV
 
Yle
Keskusteluohjelman neljännessä jaksossa Laaksonen pohtii ikääntymistä näyttelijä Ilmari Saarelaisen kanssa.
Keskusteluohjelman neljännessä jaksossa Laaksonen pohtii ikääntymistä näyttelijä Ilmari Saarelaisen kanssa. Kuva: Yle
Arvio: keskusteluohjelma
Helil kyläs
Suomi 2015
Ohjaus Annika Grof
Käsikirjoitus Heli Laaksonen ja
Baba Lybeck
TV1 klo 20.00

Yllättävää, ettei kukaan ole aikaisemmin tehnyt Heli Laaksosesta tv-persoonaa. Juuri nyt onkin oikea hetki tuoda hänestä uusia puolia esiin, sillä Laaksonen on paljon muutakin kuin lounaismurretta suoltava humoristinen runoilija. Moni on sitä paitsi jo saanut murteesta tarpeekseen, varsinkin kirjoitettuna.

Kesäinen keskustelusarja sopii Laaksoselle mainiosti. Hän kutsuu vieraita kylään vanhaan maalaistaloonsa Raumalle, asianmukaisesti pukeutuneena värikkäisiin mekkoihin, kumpparit tai villasukat jalassa. Idyllisen tuvan lavasteeksi riittävät räsymatot ja pelargoniat. Tässäpä vihdoinkin kesäsarja, jolle ruotsalaisetkin voivat olla kateellisia!

Laaksonen käyttää tietysti koko ajan tyyliteltyä murrettaan, mutta hän on siinä erittäin taitava, kielitieteilijä kun on. Todellisuudessahan lounaismurretta ymmärtävät vain lounaissuomalaiset itse, mutta Laaksosen puhe soljunee todennäköisesti jopa savolaisten tajuntaan.

Murre on kuitenkin vain yksi keskustelusarjan elementti. Puolituntisten jaksojen vieraita ovat muun muassa Lauri Tähkä aloitusjaksossa, kuvataiteilija Katja Tukiainen, kirjailija Tuula-Liina Varis ja ministeri Raimo Sailas. Osa on tuttuja, osa vähemmän.

Aiheissa mennään syvälle kulttuuriin, inhimillisiin tuntemuksiin ja yhteiskuntaan. Tähkän kanssa puhutaan katumisesta ja häpeästä, "häppemisest", Tukiaisen kanssa oman itsen löytämisestä, Sailaksen kanssa tulevaisuudesta. Murteen näkökulmasta hauskin vieras on näyttelijä Ilmari Saarelainen, jolle lounaismurre on samanlainen tavaramerkki kuin Laaksoselle. Keskustelun aiheena on ikääntyminen.

Ohjelmat toistavat tiettyä rakennetta, mutta se ei sido liikaa. Pitkistä otoksista voi päätellä, että keskusteltavaa on riittänyt, eikä lopun halaus vaikuta yhtään teennäiseltä. Laaksonen on pikemminkin tasaveroinen keskustelija kuin haastattelija, mikä sekin sopii ohjelman kotoisaan luonteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat