Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Te olette huono yleisö"

Alivaltiosihteeri on vuollut virallisuudesta huumoria radioaalloille jo varttivuosisadan

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle
Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura ovat vääntäneet kielestä huumoria jo kolme vuosikymmentä.
Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura ovat vääntäneet kielestä huumoria jo kolme vuosikymmentä. Kuva: Yle
Radio-ohjelma
Harri Römpötti

Päivälleen 25 vuotta sitten eetteriin pääsi ensimmäinen Alivaltiosihteeri-ohjelma. Se on korkea ikä radio-ohjelmalle, mutta sitä tekevä samaa nimeä kantava kokoonpano täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta.

Kaikki alkoi bändistä Tampereella vuonna 1985. "Kuten kaikki bändit, mekin olimme sitä mieltä, että huonoa musiikkia tehdään paljon, mutta me osaamme tehdä parempaa. Yleisöltä vain kesti huomata se", kitaristi Pasi Heikura muistelee.

Heikura, basisti Simo Frangén, rumpali Jyrki Liikka ja laulaja Satu Kurvinen olivat tulleet Tampereelle opiskelemaan. Kaupunkiin oli keskittynyt paljon pop-kulttuuria, muun muassa Soundi-rocklehti ja Pahkasika, johon Frangén ja Heikura kirjoittivat.

"Bändin kappaleiden väliin aloimme kehittää humoristisia välipuheita, joiden esikuvana oli Ylen radiokuulutukset. Siihen aikaan jopa Ramonesin punkbiisit esiteltiin hyvin viralliseen tyyliin", basisti Simo Frangén sanoo.

Välispiikeissä iti tyyli, josta kehittyi radio-ohjelma. Yleen Alivaltiosihteeri napattiin Rockradion vuoden 1989 itsenäisyyspäivän konsertista. Ohjelma alkoi uudella Radiomafia-kanavalla 1990.

Wikipedian mukaan alivaltiosihteeri on johtava virkamies, joka toimii hallinnollisissa tehtävissä avustaen valtiosihteeriä tai ministeriä. Kaikenlainen virallinen jäykkyys oli Alivaltiosihteerin pilkan kohde alusta alkaen.

Frangén muistuttaa, että mukana oli myös pilkahdus punk-asenteesta. Kuulijoita ei kosiskeltu, vaan sille julistettiin tylysti mutta virallisesta sävystä tinkimättä: "Te olette huono yleisö!"

"Yritämme tehdä ohjelmasta ajankohtaisen. Politiikassa tapahtuu koko ajan kaikenlaista, joten se on hyvä aihe", Liikka linjaa.

Heikura huomauttaa, että politiikka on toisaalta vakavaa ja juhlallista, mutta siinä on myös toopet piirteensä. Siksi se on otollinen aihe.

"Kun aloitimme, yleissivistys oli yhtenäisempi kuin nyt. Silloin voimme viitata asioihin, jotka kaikki tiesivät. Nykyisin kirjallista parodiaa voi tehdä vain Tuntemattomasta sotilaasta", Heikura miettii.

"Jos siitäkään. Kalevala on jo menetetty", Frangén täydentää. "Mutta politiikka ja kieli ovat kaikille yhteisiä", hän jatkaa.

Kun kulttuurin tuntemus rapistuu, on politiikka saattanut jopa lisääntyä Alivaltiosihteeri-ohjelmassa. Frangén toivookin, ettei politiikka viihteellistyisi enää enempää. "Tarvitsemme jotain ylevää, jonka voimme alentaa", hän toteaa.

Heikura on puolestaan huolissaan äidinkielen opetuksesta. "Kieliopin jatkuva liberalisoituminen on katastrofi sanaleikkien tekijöille", hän murehtii.

Kolmikko luonnehtii ohjelmaansa kirjalliseksi, ja kieli onkin Alivaltiosihteerin ydinmehua. Se leikittelee byrokratian kielen kapulaisuuden ja klassisen kieliopin korrektiuden risteyksessä taidokkaasti.

Bändi jäi jo 1990-luvun puolivälissä. Tv-ohjelmat ovat olleet satunnaisia. Alivaltiosihteerin huumori on kukkinut kestävimmin radiossa. Parhaita sketsejä on tosin koottu vuosikirjoiksi, joista uusin Suo, kuokka ja virallisuus ilmestyy pian.

"Radiossa voi vyöryttää tekstiä, radio-ohjelmaa on nopeampi tehdä kuin televisiota", kolmikko perustelee yhteen ääneen.

Ajat ja radio ovat muuttuneet vuosien varrella. "Radiomafia oli nuorten riehakas keskisormi. Puhe-kanavalla meillä on erilainen yleisö, jolle pitää tehdä vähän eri tavalla", Heikura sanoo.

"Nyt ei tehdä enää rock-aiheisia sketsejä, koska iso osa yleisöstä ei tunnistaisi viitteitä", Frangén jatkaa. "Rakennamme sketsit nyt eri tavalla. Alussa sketsi mahtui liuskalle, nyt neljälle. Emme enää tee, mitä ensimmäiseksi tulee mieleen", Liikka päättää.

Juhlapäivän kunniaksi Frangén antaa vielä vinkin: "Suosittelen palindromien laatimista. Se torjuu dementiaa." Siihen Heikura huomauttaa: "Vielä 20 vuotta sitten syy oli, että sillä sai vastakkaisen sukupuolen huomion."

 

Alivaltiosihteeri 25 vuotta, Yle Puhe klo 15.00 Arto Nybergin juontamassa ohjelmassa myös Annika Poijärvi, Niina Koponen ja Rosanna Kemppi esittävät Alivaltiosihteerin sketsejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat