Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katusoittajana Jakartassa

Dokumentti seuraa nuoren naisen selviytymiskeinoja Indonesian kovassa todellisuudessa

Radio ja TV
 
Yle
Nuori Titi vältti prostituoidun kohtalon ryhtymällä katumuusikoksi.
Nuori Titi vältti prostituoidun kohtalon ryhtymällä katumuusikoksi. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Katu laulaa
Street Ballad: A Jakarta Story
Indonesia, 2011
Ohjaus Daniel Ziv
TV1 klo 21.30

Indonesia on niitä maailmankolkkia, joista kuulee yleensä vain rankkoja tarinoita, kuten Joshua Oppenheimerin loistavassa The Act of Killing -dokumentissa. Kanadalaissyntyisen Daniel Zivin dokumentti Katu laulaa valaa kuitenkin uskoa edes vähän parempaan tulevaisuuteen. Ziv on asunut ja työskennellyt Indonesiassa vuodesta 1999, joten hän tuntee aiheensa hyvin.

Dokumentti seuraa nuoren Titin elämää pääkaupungissa Jakartassa. Hän on muuttanut maalta ilman rahaa, koulutusta, mitään. Kotiin jäivät vanhemmat ja oma poika, jota isovanhemmat eivät päästäneet tyttären mukaan.

Jakartassa Titi keksi ryhtyä katusoittajaksi, ja hänestä tulikin siinä hyvä. Hän alkoi myös itse tehdä lauluja. Titi löysi uuden miehenkin, ja sai toisen lapsen. Katusoitto on ilmeisesti ihan hyvä tulonlähde, mutta Titi on silti pulassa, sillä rahaa pitäisi riittää myös kotiin vanhemmille ja varsinkin sairaalle isälle.

Dokumentti kuvaa päähenkilönsä kautta suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, joista päällimmäinen on naisten asema. Köyhässä maassa vaihtoehtoja ei juuri ole. Titi kertoo tutuista, jotka ovat lähteneet muualle kotiapulaisiksi, käytännössä isäntäperheen orjuuttamiksi. Jakartassa naisten odotetaan maksavan tehtaille saadakseen niistä töitä. Näissä olosuhteissa moni valitsee helpomman keinon: prostituution. Sille tielle Titi ei halua lähteä.

"Kadulla tunnen eläväni", hän sanoo. Kitaran kanssa kiertäessään hän on edelleen köyhä, mutta ainakin hän on vapaa. Hänellä on myös kunnianhimoa muusikkona. Dokumentti saakin miettimään, missä menee työn, ammattilaisuuden ja kerjäämisen raja.

Dokumentissa käydään Titin kotiseudulla, ja siellä on kuvattu elokuvan liikuttavin kohtaus, jossa Titi soittaa kitarallaan surumielistä laulua, kainalossaan oma poika ja vierellä vanhempansa.

Ohjaaja Ziv toimii aktiivisesti humanitaarisessa työssä, ja se näkyy myös dokumentin tendenssimäisyytenä. Titi päätyy eri vaiheiden jälkeen sittenkin kouluttautumaan, joten elokuvan sanoma tulee selväksi. Vaikka katusoitto on kelvollinen selviytymiskeino, tärkeintä naisille – miehille tietenkin myös – on hankkia koulutus.

Ziviltä valmistui pari vuotta myöhemmin täyspitkä dokumentti Jalanan, jolla hän varsinaisesti vasta nousi maineeseen, joten oikeastaan Dokumenttiprojektikin olisi voinut mieluummin esittää sen. Jalanan seuraa kolmen katusoittajan elämää Jakartassa, ja Titi on heistä yksi. Ziv tuntee myös musiikkia ja sikäläistä populaarikulttuuria, joten hän osaa asettaa muusikkonsa siihenkin yhteyteen.

Jalanan teki historiaa Indonesiassa, sillä se päätyi siellä kaupalliseen levitykseen ensimmäisenä dokumenttielokuvana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat