Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intialaisen elokuvan humaani mestari

Radio ja TV
 
Yle
Apun elämäntarinan ensimmäisessä osassa on aineksia ohjaajan suvun historiasta.
Apun elämäntarinan ensimmäisessä osassa on aineksia ohjaajan suvun historiasta. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Tien laulu
Pather Panchali, Intia 1955
Teema klo 22.00

Teema-kanava pitää koko viikon esillä Sodankylän elokuvajuhlia, joita vietetään ensimmäistä kertaa ilman keulakuvaansa Peter von Baghia. "Petterin" muistoksi näytetään muun muassa hänen suosikkielokuviaan ja hänen sarjansa Sodankylä ikuisesti.

Satyajit Rayn Tien laulu on yksi von Baghin sadasta elämää suuremmasta elokuvasta. Hän ei arvostanut sitä yksin. Ray (1921–1992) kuuluu suurten ohjaajien kaanoniin ja lienee ylivoimaisesti arvostetuin intialainen ohjaaja.

Rayn ura ei meinannut päästä alkuun, koska hän ei tahtonut tehdä musikaaleja. Ne hallitsivat jo 1940-luvulla Intian valkokankaita. Kaiken lisäksi Ray ei tahtonut kuvata studiossa vaan ulkona oikeilla tapahtumapaikoilla. Sellaista ei Intiassa silloin juuri harrastettu.

Esikoisohjaus Tien laulun (1955) tekeminen kesti viisi vuotta. Ray panttasi jopa kirjansa ja levynsä rahoittaakseen sen. Matkan varrella Rayta kannustivat Intiassa käyneet ohjaajasuuruudet Jean Renoir ja John Huston.

Lopulta Intian hallitus maksoi elokuvan valmiiksi, mikä oli ennenkuulumatonta. Tien laulu aloitti kuuluisan trilogian, joka kertoi Apun elämäntarinan. Aherrus kannatti, sillä Tien laulu palkittiin Cannesissa ja se aloitti heti Rayn matkan maineeseen.

Ray syntyi Kalkutassa bengalilaiseen sivistyssukuun, johon kuului muun muassa britti-imperiumin ensimmäinen naislääkäri. Rayn setä oli Bengalin elokuvan uranuurtaja ja isä arvostettu runoilija ja historioitsija. Ray itse tiesi tahtovansa tehdä elokuvia jo kuusivuotiaana.

Kaikki Rayn elokuvat kertovat Bengalista. Monissa on aineksia hänen sukunsa tarinasta. Valtavirrasta poikkeavat elokuvat eivät yleensä olleet suuria kaupallisia menestyksiä Rayn kotimaassa, eikä hän juuri rikastunut niillä.

Rayn humaania otetta on verrattu Akira Kurosawaan. Monista palkinnoista viimeiseksi hän sai Oscarin elämäntyöstään vuonna 1992. Sen hän joutui ottamaan vastaan sairaalavuoteessa kuukautta ennen kuolemaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat