Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukkapenkit tallattiin, kun kasarirock otti kantaa

Radio ja TV
 
Neumann oli mukana Maksamme velkaa -ilmiössä.
Neumann oli mukana Maksamme velkaa -ilmiössä.
Arvio: musiikkiohjelma
Elävä arkisto: Kasarirock
Suomi 1985 ja 2015
Teema klo 22.00

Television uutisraportit Etiopian nälänhädän uhreista hätkähdyttivät lauluntekijä Bob Geldofin hankkeeseen, joka osoitti että pop-musiikillakin voi muuttaa maailmaa. Ehkä.

Ensimmäinen irlantilaisen Geldofin yritys oli jouluksi 1984 julkaistu Do They Know It's Christmas?, kolmenkymmenen pop-tähden laulama osoitteleva, yleistävä ja Britannian ykköseksi noussut hyväntekeväisyyslevy. Siitä sai sytykkeen Yhdysvalloissa tehty vieläkin menestyneempi We Are The World sekä heti heinäkuussa järjestetty suuri historiallinen satelliittikonsertti Live Aid – ja myöhemmin moni muu Afrikkaan kohdennettu avutuskampanja.

Myös suomalaiset nuorisotähdet osoittivat pikaisesti myötätuntoaan laulamalla huhtikuussa 1985 singlelevyllä Maksamme velkaa, jota ostettiin yli 13 000 kappaletta.

Elävän arkiston Kasarirock-koosteen pienessä tv-reportaasissa palataan sen viimeisen tekovaiheeseen Lempäälän MSL-studiolle, jonne oli ahtautunut noin neljäkymmentä ajankohtaista muusikkoa Ismo Alangosta Pate Mustajärveen ja Neumannista Pave Maijaseen – laulun tehneen Juice Leskisen kanssa.

Valitettavasti Marjaana Mykkäsen ohjaama Maksamme velkaa (1985) vaikuttaa nyt menetetyltä kulttuurihistorialliselta mahdollisuudelta, sillä työryhmä näyttää taltioivan toimia ylimalkaisesti kyselemättä ja taustoittamatta, kuin kaverina.

Sekä levy että levytys olivat selvästi monitasoinen mediaspektaakkeli, jonka jäljiltä maailma ei ollut hetkeen entinensä. Tai ainakaan äänittäjän vaimon kukkapenkit, jotka äänityssessiosta vihiä saaneet Neumannin parisataa ihailijaa "tallas ihan lättänäks".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat