Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Allergioiden ehkäisyn avain pysyy piilossa

Tiededokumentti esittää muutaman uuden teorian allergioiden synnystä, mutta todisteita on vain tutulle hygieniahypoteesille

Radio ja TV
 
Yle
Entinen maapähkinäallergikko Avi Segal pitää yllä sietokykyään syömällä viisi pähkinää päivässä.
Entinen maapähkinäallergikko Avi Segal pitää yllä sietokykyään syömällä viisi pähkinää päivässä. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Prisma: Apua allergiaan
The Allergy Fix, Kanada 2014
Ohjaus Bruce Mohun
TV1 klo 19.00

Ainakin kaikki pienten lasten vanhemmat ovat kuulleet allergioiden jatkuvasta lisääntymisestä ja ilmiöön liitetystä hygieniahypoteesista. Sen mukaan elimistö alkaa reagoida yliherkästi esimerkiksi ruoka-aineisiin, kun lapset eivät arjessaan kohtaa tarpeeksi monenlaisia mikrobeja.

Kanadalaisdokumentissa Apua allergiaan hypoteesia tuetaan havainnoin maaseudun asukkaista. Saksalaisten karjankasvattajaperheiden lapsilla on puolet vähemmän allergioita kuin kaupunkien ikätovereillaan. Yhdysvaltalaisissa amissiperheissä, joissa eletään kuin 150 vuotta sitten, allergioita on vain kahdeksan prosenttia keskiarvosta.

Amerikkalaistohtori Mark Holbreich painottaa karjan merkitystä ja arvelee, että keskeisin tekijä voisi olla pastöroimaton, homogenisoimaton maito. Tulevaisuuden tavoitteena joka tapauksessa on kehittää lääkeaine tai toimintatapa, jolla allergiat voitaisiin ehkäistä.

Parhaiten ehkäisyn tarve näkyy rajusta allergiasta kärsivillä. Herkimmillä maapähkinäallergikoilla muutama milligramma pähkinää voi viedä hengen. Allergikkolapset joutuvat kantamaan vyöllään "kynää", jolla voi kohtauksen alkaessa pistää omaan reiteensä adrenaliinia.

Päteväksi torjuntakeinoksi on huomattu siedätyshoito, jota dokumentissa seurataan kuusivuotiaan William Comeyn kohdalla. Kun siedätyksen idea on tuttu ennalta, jää dokumentin kyseisen osan selkeimmäksi sisällöksi myötäelämisen mahdollisuus. William on hoitotavasta huolissaan, kun hänelle on vuosia toistettu, että maapähkinän siru voi koitua kuolemaksi. Tulokset ovat joka tapauksessa hyviä.

Hyötytietoa dokumentissa on se, että eri puolilla maailmaa lapset allergisoituvat aineille, jotka ovat heidän kulttuurissaan yleisiä: japanilaiset riisille, pohjoisamerikkalaiset maapähkinälle ja inuiitit karibun tai valaan lihalle.

Tarkimmin korviaan tulee höristettyä, kun ryhdytään arvelemaan, mitä kaikkea muuta voisi olla allergioiden takana. Astmalle tarjotaan yhdeksi syyksi antibioottikuuria ensimmäisen elinvuoden aikana. Oletuksen mukaan antibiootit tappaisivat tärkeitä mikrobeja, jotka normaalisti toimivat yhteistyössä elimistön kanssa.

Yllättävän teorian mukaan ihottuma ei olisikaan allergian seuraus vaan syy – ihottuman kohdalta ihon läpi elimistöön pääsisi mikroskooppisia määriä ruoka-aineita, joita elimistö sitten alkaisi pitää taudinaiheuttajina. Tämän lisäksi Australiassa selvitetään, auttaako auringonvalo ja sen lisäämä elimistön D-vitamiinipitoisuus ehkäisemään allergioita.

Kunnollisia tutkimustuloksia arvelujen tueksi ei kuitenkaan esitetä. Muutenkaan Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n tuottama dokumentti ei nouse BBC-tasolle.

Esimerkiksi allergioiden lisääntymisestä puhuttaessa tarvittaisiin näytille selkeää tilastotietoa. Lisäksi perintötekijöiden vaikutusta allergioihin ei nosteta esiin lainkaan.

Tämä on sikäli ongelmallista, että perimä vaikuttanee voimakkaasti harvalukuisessa amissiyhteisössä ja keskimääräistä voimakkaammin myös Saksan maaseudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat