Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rockyhtye Grateful Dead jatkaa elämää muistoissa

Radio ja TV
 
Netflix
Grateful Deadin suosio ei yltänyt Suomeen, mutta sen ikoninen maine ei ole vieläkään hiipunut Yhdysvalloissa.
Grateful Deadin suosio ei yltänyt Suomeen, mutta sen ikoninen maine ei ole vieläkään hiipunut Yhdysvalloissa. Kuva: Netflix
Arvio: dokumentti
The Other One: The Long, Strange Trip of Bob Weir
Yhdysvallat 2014
Ohjaus Mike Fleiss
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa (netflix.fi)

Kolmekymmentä vuotta vaikuttanut rockyhtye Grateful Dead oli pohjoisamerikkalainen kulttuuri-ikoni ja kulttuuri-instituutio, jonka merkityksestä ja menestyksestä täällä Euroopan perällä saattoi saada vain aavistuksen.

Eikä sen maine ole hiipunut vieläkään, viisikymmentä vuotta perustamisesta ja kaksikymmentä vuotta hajoamisesta, kitaristi-laulaja Jerry Garcian (1942–1995) kuolemasta.

Neljän alkuperäisjäsenen vihoviimeiset paluukonsertit – heinäkuun alussa 60 000 hengen stadionilla Chicagossa – myytiin tietysti loppuun ennätysajassa. Ohjaaja Martin Scorsese viimeistelee parasta aikaa kokoonpanon oudosta historiasta uutta dokumenttielokuvaa.

Mutta Grateful Dead ei ollut vastentahtoisesti johtotähdeksi nimetyn Garcian yhtye, vaan kuuden muusikon kollektiivi. Mike Fleissin dokumentti The Other One: The Long Strange Trip of Bob Weir nostaa heistä esiin yhden eli kakkoskitaristi, laulaja ja lauluntekijä Bob Weirin (s. 1947).

Weir oli myös Garcian läheisin työtoveri, joka "adoptoi" vanhemman muusikon isoveljekseen. Samalla yhtyeestä kehkeytyi se perhe, josta hän oli levottomana adoptiolapsena jäänyt paitsi.

Weirin oman laulun mukaan nimetty The Other One onkin ytimeltään elokuva yhtä pitäneestä yhteisöstä ja yhtyeestä, jonka konsertit venyivät monien tuntien mittaisiksi jameiksi. Laajemmin kiinnostavia ovat varsinkin elävät muistelut ryhmän varhaisista vaiheista.

Ja kuusikymmenlukua kuvittavien arkistofilmien äärellä voi vain päivitellä, kuinka Weir pääsi kumppaneineen näin pitkälle – muun muassa beat-kirjailija Jack Kerouacia innoittaneen Neal Cassadyn hurjassa bussikyydissä. Kirjaimellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat