Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Sotaa olohuoneesta olohuoneeseen"

Kuvajournalisti Niklas Meltion onnistunut dokumentti kertoo Sinjarin kaupunkisodasta enemmän kuin uutiskuvat

Radio ja TV
 
Niklas MEltio
Illan dokumentissa kurdit taistelevat Isis-järjestöä vastaan Pohjois-Irakin Sinjarissa.
Illan dokumentissa kurdit taistelevat Isis-järjestöä vastaan Pohjois-Irakin Sinjarissa. Kuva: Niklas MEltio
Arvio: dokumentti
Ulkolinja: Päiväkirja pimeästä
Suomi 2015
Ohjaus Ari Lehikoinen ja Niklas Meltio
TV1 klo 22.00

Elokuussa 2014 kiihkoislamilainen Isis-järjestö hyökkäsi Pohjois-Irakissa sijaitsevaan 88 000 asukkaan Sinjariin, tappoi tiettävästi satoja jesidikurdeja, myös lapsia ja vanhuksia, sekä kaappasi yli tuhat naista seksiorjiksi. Iranin, Irakin, Turkin ja Syyrian kurdit yhdistivät voimansa ja lähtivät sotaan Isisiä vastaan. Osa Sinjarista saatiin vallattua takaisin.

Useampaan kertaan maailmallakin palkittu kuvajournalisti Niklas Meltio (s. 1979) valokuvasi Sinjarissa kurdien käymää kaupunkisotaa. Näitä kuvia on julkaistu Helsingin Sanomissa tänä vuonna kolmeen otteeseen, tammikuussa, helmikuussa ja maaliskuussa. Meltion ja Ari Lehikoisen ohjaama puolituntinen dokumenttielokuva Päiväkirja pimeästä koostuu Meltion Sinjarin-valokuvista, hänen kuvaamastaan videomateriaalista sekä omaäänisistä tilanneselostuksista.

Onnistuneen lyhytdokumentin ainoa selkeä tyylirikko osuu sen alkupuolelle, kun Meltio kertoo turhan epäselvästi: "Kun Isis hyökkäsi Sinjariin, niin pian sen jälkeen kurdijoukot painoivat Isiksen alas Sinjarin vuorilta ja takaisin kaupunkiin."

Selkeämmin ilmaistuna: Isis-järjestön hyökkäys jatkui Sinjarin valtauksen jälkeen vuorille, minne moni asukkaista oli paennut. Kurditaistelijat ajoivat Isisin takaisin Sinjariin ja valtasivat kaupungista osan.

Mutta kuten sanottu, mainittu ongelma on yksittäinen. Kokonaisuutena katsoen dokumentti vie tehokkaalla tavalla keskelle kaupunkisotaa, jota onnistutaan esittelemään monipuolisesti.

Erityisen tiivis tunnelma on avauskohtauksessa. Siinä kurdisotilas odottaa rynnäkkökivääri kädessään, että Isisin taistelija noin 150 metrin päässä saa puhkaistuksi omalta puoleltaan seinään tähystysaukon. Väijytystilannetta tihentää osaltaan Anssi Tammisen osuva äänisuunnittelu, jossa etäisyydessä kaikuvat Isis-taistelijan hakun äänet nakuttavat kuin kohtalon kello.

Tunnelmat ovat huomattavan hermostuneet myös sinä yönä, jona Meltio kertoo kameralle, että etulinja on evakuoitu, koska lähistölle on ajettu auto. Autopommit, joita ohjaavat marttyyriutta tavoittelevat Isiksen jäsenet, voivat tuhota kerralla kokonaisen korttelin.

Kuten Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, näitä autoja on vaikea pysäyttää, koska monet niistä ovat Isisin haltuun sotasaaliina päätyneitä panssaroituja Humvee-maastoautoja.

Kun sotatoimialue koostuu asuintaloista, Meltio kuvailee taistelua Sinjarista "sotana olohuoneesta olohuoneeseen". Tuoreen perspektiivin tällaiseen sodankäyntiin tarjoaa kuvaaja-ohjaajan havainto siitä, että paikalliset taistelijat kunnioittavat asuntoja toisten koteina, kun taas muualta tulleet eivät. Tämä aiheuttaa jännitteitä kurditaistelijoiden välillä.

Loppupuolella kuullaan lisäksi viitteitä siitä, että yhteisen vihollisen yhteen hitsaamat kurdijoukot ovat jälleen jakaantumassa erilaisiin ryhmittymiin, joista kaikki haluavat ottaa kunnian Sinjarin voitoista. Esiin nousee jopa keskinäisen taistelun uhka.

Araz Herkistä (oik.) tuli kuvaaja-ohjaaja Niklas Meltion ystävä.
Araz Herkistä (oik.) tuli kuvaaja-ohjaaja Niklas Meltion ystävä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat