Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä tieto, kuuleeko hallitus?

Radio ja TV
 
Yle
Sosiologi Zygmunt Baumania kuuntelee mielellään. Hän kertoo muun muassa, mitä hyötyä tiedosta on.
Sosiologi Zygmunt Baumania kuuntelee mielellään. Hän kertoo muun muassa, mitä hyötyä tiedosta on. Kuva: Yle
Arvio: asiasarja
Oppimisen aatehistoria
Om lärandets idéhistoria,
Ruotsi 2013
Tuottaja Görel Elf
Fem klo 18.30

"Tieto on mielekästä ja tarpeellista ihmisille, koska sen avulla pääsemme eteenpäin", lausuu sosiologi ja filosofi Zygmunt Bauman asiasarjassa Oppimisen aatehistoria. Ruotsalainen sarja vuodelta 2013 on kuin vastaväite Suomen tuoreessa hallitusohjelmassa kaavailluille koulutusleikkauksille.

Tekijät kysyvät seitsemän puolituntisen aikana esimerkiksi, mitä on osaaminen ja mitä on sivistys. Kunkin jakson alussa vastaajina on ensin kadunmiehiä ja sen jälkeen filosofeja, sosiologeja ja koulutusalan ammattilaisia. Perusasioiden erittelyssä käytetään apuna ajattelijoita ihmiskunnan historian varrelta, sellaisia kuten Aristoteles, Immanuel Kant ja Simone de Beauvoir.

Vaikka itse vierastan ajatusta filosofeista maailman fiksuimpana väkenä, on miellyttävää kuunnella Baumanin kaltaisia ihmisiä, jotka ovat pohdiskelleet koko ikänsä ja puhuvat mietteistään luontevasti ja selkeästi. Edesmenneiden filosofien kohdalla puolestaan viehättää se, miten punnitut, tiivistetyt ajatukset ovat pysyneet elossa vuosisatojen ajan.

Kun sarjan aihepiirinä on aatehistoria, akateemisuuden painolastilta on mahdoton välttyä, mutta tätä puolta onneksi keventää ripeä eteneminen ja menneisyyden aatosten sitominen nykypäivään. Muun muassa se kuullaan, mitä hyötyä on yleissivistyksestä tänä googlettamisen kulta-aikana: kun emme voi tietää, mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan, yleissivistys antaa pohjan nopealle uuden omaksumiselle.

Neljännessä osassa kysytään, mikä merkitys koululaitoksella on yhteiskunnassa. Tässä kohtaa ruotsalaiset asiantuntijat esittävät huolensa siitä, että liika vapaus Ruotsin peruskouluissa on johtamassa siihen, että yhteiskunnan yhtenäistämisen sijaan koululaitoksesta on kehittymässä hajottava voima. Tästäkin voi Suomen hallitus ottaa oppia, kun yhteisiä talkoita viritellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat