Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antoisaa elokuvailtaa, vielä kerran

Radio ja TV
 
Von Baghin suosikkidokumentti kertoo Muhammed Alista.
Von Baghin suosikkidokumentti kertoo Muhammed Alista.
Elokuvaohjelma
Teemalauantai: Elämää suuremmat elokuvat
Teema alkaen klo 21.20

Sodankylässä juhlitaan parhaillaan elokuvaa, ja tänä kesänä siellä muistellaan myös viime vuonna kuollutta Peter von Baghia, jonka jättämää aukkoa ei kukaan pysty paikkaamaan.

Sodankylän ja von Baghin kunniaksi Teema esittää kaksi hänen suosikkidokumenttiaan, Humphrey Jenningsin Englannin sävelen (1942) ja William Kleinin Muhammed Ali -dokumentin (1974), joita ennen von Bagh itse esittelee elokuvat. Esittelyt on kuvattu vuonna 2010.

Baghin elokuvaesittelyt tulivat tutuiksi tv-katsojille 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, kun hänet pyydettiin tekemään niitä silloiselle Kolmoskanavalle, joka edelsi nykyistä MTV3-kanavaa. Kanava oli tunnettu erityisen laadukkaasta elokuvaohjelmistostaan.

Siinä vaiheessa hänen elokuva-analyysinsa tunnettiin jo radiosarjoista, satunnaisesti televisionkin puolelta, mutta varsinkin hänen radiosarjastaan Elämää suuremmat elokuvat, jota lähetettiin vuosina 1984–1993. Baghin rauhallisesta äänestä ja loputtomista ylisanoista oli tullut elokuvien laadun tae.

Tv-esittelyissä Bagh nähtiin istumassa oman kirjahyllynsä edessä. Hänellä oli hämmästyttävä kyky tuottaa painavaa puhetta ilman muistiinpanoja, ja hän katkaisi analyysinsa virran toivottamalla lopuksi antoisaa elokuvailtaa. Siitä tuli yksi Baghin tavaramerkeistä.

Esittelyformaatti nousee tänään uuteen kukoistukseen, kun ohjaaja Aki Kaurismäki esittelee oman lempielokuvansa, Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet (1939). Se on samalla Kaurismäen vastaus von Baghin vakiokysymykseen: minkä elokuvan ottaisit mukaan autiolle saarelle?

 

Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjan parhaita paloja uusitaan ensi syksynä Yle Radio 1:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat