Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikossarja jolla on tunteet

Lapsenkaappausdraama heijastelee tunteita brittitytön katoamistapauksesta

Radio ja TV
 
MTV3
Kadonneen pojan vanhempien epätoivo on raastavaa katsottavaa.
Kadonneen pojan vanhempien epätoivo on raastavaa katsottavaa. Kuva: MTV3
Rikossarja
Kadonnut
The Missing, Britannia 2014
MTV3 klo 22.40

Vuosi 2006: Kolmihenkinen brittiläinen Hughesin perhe pysähtyy lomamatkallaan Pohjois-Ranskassa. Yhtenä iltana perheen viisivuotias poika Oliver katoaa keskelle ranskalaista väkijoukkoa. Käynnistyy valtava poliisioperaatio, mutta poikaa ei löydetä.

Vuosi 2014: Hughesin pariskunta on eronnut. Isä etsii yhä vimmaisesti kadonnutta poikaansa. Isää ryhtyy auttamaan entinen ranskalaispoliisi, joka tutki aikanaan tapausta. Uudet ja yllättävät johtolangat alkavat seurata toinen toistaan.

BBC:n rikossarja Kadonnut (2014–) oli viime vuonna Britanniassa huomattava arvostelumenestys. Se liikkuu taitavasti kahdessa aikatasossa, vuosissa 2006 ja 2014. Tämän vuoksi se vaatii enemmän keskittymistä kuin rikossarjat yleensä. Jotkut aikasiirtymistä on tehty huomaamattomiksi, ja asioita näytetään usein ensin ja selitetään paljon myöhemmin.

Monet Kadonneen henkilöistä muuttuvat kahdeksassa vuodessa paljon. Sarja ei kerro vain lapsen katoamisesta vaan sen vaikutuksesta ihmisiin. Se on yksi asia, joka tekee Kadonneesta erilaisen rikossarjan.

Sarjassa näytetään myös harvinaisen suorasukaisesti vanhempien suru ja epätoivo.

Isää, Tony Hughesia, näyttelevä James Nesbitt ja äitiä, Emily Hughesia, näyttelevä Frances O'Connor ilmaisevat vuoron perään toivottomuutta, paniikkia, kuristavaa surua, hiljaista surua, pakkomielteisyyttä, mielenterveyden järkkymistä ja lopulta myös yrityksiä saada tragedia käsiteltyä.

Monissa rikossarjoissa vainajan omaiset ja ystävät vaikuttavat yllättävän tasapainoisilta ja käyttäytyvät tavanomaisesti, vaikka kuolemasta olisi kulunut vain vähän aikaa. Voisi kuvitella, että kuolintapaus lähipiirissä tekisi ainakin joihinkin ihmisiin syvemmän vaikutuksen. Kadonnut on tällaiselle hyvää vastapainoa.

Usein rikossarjat tarjoavat jotain muutakin kuin jännitystä: komediaa, romantiikkaa, yhteiskuntakritiikkiä tai, kuten tässä, suuria tunteita.

Helposti käy kuitenkin niin, että kaikki se energia, minkä rikossarja laittaa johonkin muuhun, on poissa jännityksestä tai salaperäisyydestä.

Tällä kertaa näin ei käy. Vanhempien ahdinko nimenomaan voimistaa katsojan halua saada totuus selville. Heille toivoo mielenrauhaa. En muista pitkään aikaan jännittäneeni minkään teoksen loppuratkaisua yhtä paljon.

Myös Kadonneen sivuhenkilöiden tarinoihin keskitytään laajasti. Varsinkin perhettä auttava ranskalainen poliisi Julien Baptiste ( Tchéky Karyo ) sekä epäilyksiä herättävä pedofiili Vincent Bourg ( Titus De Voogdt ) nousevat moniulotteisiksi hahmoiksi.

Kadonnut kestää kahdeksan jaksoa. Se on riittävä määrä. Jos sarjassa on yksi arvoitus, jota selvitetään 20 jaksoa, niin intensiteetti on vaarassa laskea. Toisaalta vaikkapa kolme jaksoa kestävässä sarjassa mysteeri tuskin ehtii kasvaa yhtä kihelmöiväksi kuin tässä.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet kolmikymppiset veljekset Harry Williams ja Jack Williams. Jokaisen jakson on ohjannut Tom Shankland. Yksi ohjaaja koko kahdeksanosaiselle sarjalle ei ole aivan jokapäiväistä. Tyyli pysyykin yhtenäisenä.

Kadonneen takana kummittelee tietenkin Madeleine McCannin katoaminen.

Kolmivuotias brittityttö katosi Portugalissa keväällä 2007, eikä hänen kohtaloaan ole saatu selville. On helppo arvata, että sarjan alkuperäiset brittikatsojat yhdistivät sarjan mielessään McCannin tragediaan. Ehkä Kadonnut on myös briteille tapa käsitellä tragedian aiheuttamia kansallisia traumoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat