Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun video oli pop

Nostalgisessa dokumenttisarjassa muusikot ja ohjaajat muistelevat musiikkivideoiden kukoistusta

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle
Russell Mulcahyn Duran Duranille ohjaama Planet Earth -video on yksi klassikoista, joita käsitellään sarjan ensimmäisessä osassa.
Russell Mulcahyn Duran Duranille ohjaama Planet Earth -video on yksi klassikoista, joita käsitellään sarjan ensimmäisessä osassa. Kuva: Yle
Dokumenttisarja
Harri Römpötti

Scott Millaneyn dokumenttisarja Video Killed the Radio Star (Britannia 2013) muistelee musiikkivideoiden kukoistuksen aikaa. Nostalgia kultaa jo aihetta, sillä suuruuden aika meni jo.

Tänään kahdessa ensimmäisessä jaksossa nostetaan esiin 1980-luvun uusromantiikka ja futu: Spandau Ballet, Ultravox, Duran Duran, Human League. Niille tyyli ja pinta – vaatteet, kampaukset ja meikit – olivat tärkeitä, joten visuaalinen väline oli luonteva.

Sarjan nimi on lainattu Buggles-bändin biisistä, joka nousi listaykköseksi vuonna 1979. Videot nousivat valtavirtaan vähän aiemmin.

"Musiikkivideoita tehtiin paljon aiemminkin, mutta Queen-yhtyeen video Bohemian Rhapsody räjäytti levyn myynnin vuonna 1975. Sen jälkeen kaikki alkoivat tehdä videoita", Antti Alanen muistelee.

Alanen johtaa arkistoteatteri Orionia ja kirjoitti Ilppo Pohjolan kanssa vuonna 1992 ilmestyneen kirjan Sähköiset unet. Se lienee yhä ainoa suomalainen kirja musiikkivideoista.

Alanen huomauttaa, että esimerkiksi Beatlesin Strawberry Fields Forever -video vuodelta 1967 on jo selvä musiikkivideo. 1970-luvun loppupuolelle saakka bändit kuitenkin esittivät tv:n musiikkiohjelmissa yleensä kappaleitaan elävänä tai playbackina, siis läsnä.

Musiikkivideoissa hyödynnettiin laajasti sekä uutta että vanhaa. "Avantgarde-elokuvan koko historian keinot ja videotekniikan uudet tehosteet otettiin niissä käyttöön. Kerronnallisuudesta irtauduttiin", Alanen linjaa.

Video Killed the Radio Starissa aihetta muistelevat tunnetut muusikot ja videoiden ohjaajat, kuten alkujaksoissa Duran Duranille Planet Earthin ohjannut Russell Mulcahy, Human Leaguen laulaja Phil Oakey ja sille videoita tehnyt Steve Barron. Toinen osa on omistettu kokonaan Human Leaguelle.

Monelle musiikkivideot toimivat ponnahduslautana elokuviin. Esimerkiksi Mulcahy ohjasi sittemmin elokuvia.

Suomessa Mika Taanila sai 1990-luvulla mainetta ohjaamalla musiikkivideoita 22-Pistepirkolle, Circlelle ja muille. Sittemmin hänestä on tullut yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kokeellisen elokuvan ja dokumentin tekijöitä.

"Musiikki oli intohimoni ,ja videoissa pystyi kehittämään elokuvallista kieltä. Eikä tarina ollut välttämätön. Jo silloin minua kiinnosti kokeellinen elokuva enemmän kuin kerronnallinen. Videoissa voi tehdä audiovisuaalisia kokonaisuuksia melko vapaasti", Taanila sanoo.

Taanilan ensimmäinen musiikkivideo oli Kauko Röyhkän Kevät, jonka hän teki vuonna 1991 opiskellessaan vielä videokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa.

Hän muistelee, että vielä 1990-luvun alussa musiikkivideoista puhuttiin postmodernina taidemuotona, joka nielaisee lähes kaikki tyylit.

Taanilan aktiivisin musiikkivideokausi loppui jo parikymmentä vuotta sitten eikä Alanenkaan ole seurannut alaa kovin tiiviisti sitten 1990-luvun. Myös Video Killed the Radio Starin viimeisissä jaksoissa käsitellään 1990-luvun brittibändejä Blur ja Oasis.

Dokkarisarjan nostalginen näkökulma lienee oikea, sillä musiikkivideot tuntuvatkin kadonneen televisiosta melkein kokonaan. Esimerkiksi Music Television -kanavalla ei juuri näy musiikkia.

"Kävimme MTV Europessa, kun kirjoitimme Sähköisiä unia. Jo silloin sen vanhat toimittajat valittivat, että soittolistat rajaavat ohjelmien tekemistä. Sittemmin ala pirstaloitui yhä paikallisemmaksi. MTV:llekin tuli oma pohjoismainen kanava", Alanen muistelee.

Sekä Alanen että Taanila arvelevat, että musiikkivideoita tehdään nyt jopa enemmän kuin ennen. Musiikin jakelu on muuttunut ja videot ovat siirtyneet musiikin perässä verkkoon.

Youtube on täynnä musiikkivideoita, mutta kutistuvilla markkinoilla niillä ei enää ole entisenlaista näkyvyyttä ja merkitystä.

 

Radio killed the video star -dokumenttisarja sunnuntaisin Teemalla klo 21.00. 13-osainen kokonaisuus alkaa tänään tuplajaksolla, jonka jälkeen esitetään yksi jakso illassa elokuun loppuun asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat